ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΜ; 30 ερωτήσεις και απαντήσειςΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΜ; 30 ερωτήσεις και απαντήσεις

1.TΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΜ;
Το ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο) είναι ένα κίνημα πολιτών που συγκροτἠθηκε το 2011, δηλαδή έναν χρόνο μετά την επιβολή των μνημονίων.
 2.ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜ;
Ο Δημήτρης Καζάκης. Είναι οικονομολόγος, με μακρά επαγγελματική εμπειρία ως οικονομικός σύμβουλος σε εταιρείες, τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί. Είναι παντρεμένος κι έχει 4 παιδιά.
 3.AKOMA ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ;
Το ΕΠΑΜ έχει την νομική μόνο μορφή κόμματος. Είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που ενώνει τους Έλληνες –δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς-υπέρ ενός κοινού σκοπού:την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, που παραδόθηκε άνευ όρων το 2010 και την έξοδο από την κρίση. Δηλαδή την επιβίωση των Ελλήνων και την διάσωση τόσο του φυσικού πλούτου όσο και τόσων χιλιάδων χρόνων πολιτισμού και ιστορίας.
 4.ΠΟΣΑ ΜΕΛΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΠΑΜ;
Περίπου 2.500 εγγεγραμμένα μέλη και πάνω από 20.000 φίλους σε όλη την Ελλάδα καθώς και το εξωτερικό.
 5.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ''ΣΤΕΛΕΧΗ'' ΤΟΥ ΕΠΑΜ;
Επαγγελματίες κάθε τομέα, πολίτες χωρίς προηγούμενη επαγγελματική σχέση με την πολιτική. Από πανεπιστημιακούς και αγρότες μέχρι στρατιωτικούς και διπλωμάτες.
6.ΠΟΙΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΜ;
Το ΕΠΑΜ χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τις εισφορές των μελών και φίλων του, από κουπόνια και από εθελοντική προσφορά εργασίας και υλικού από τα μέλη και τους φίλους.
7.ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜ;
α) Μονομερής ακύρωση του χρέους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
β) Ακύρωση όλων των δανειακών συμβάσεων και συνθηκών («μνημόνια») από το 2010 κι έπειτα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
γ) Έξοδος από την ΕΕ και την ευρωζώνη.
δ) Κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
ε) Δίκη και τιμωρία των υπευθύνων για την χρεωκοπία και αποικιοποίηση της Ελλάδας.
στ) Εθνοσυνέλευση και Νέο Σύνταγμα.
 8.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ΘΕΛΕΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ; ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ;
Το χρέος είναι ο βασικός λόγος εξαθλίωσης του πληθυσμού και της απώλειας της ανεξαρτησίας της χώρας.
Επειδή το «υποτιθέμενο» χρέος είναι η δικαιολογία για την άνευ προηγουμένου επιβολή τόσο σκληρών μέτρων λιτότητας (περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, κλείσιμο σχολείων & νοσοκομείων, διάλυση στρατού, κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων κλπ). Ειδικά το ελληνικό χρέος είναι και επαχθές (δηλαδή αδύνατον να εξυπηρετηθεί) και απεχθές (δηλαδή το χρέος που προέκυψε από ληστρικούς όρους).
 Βεβαίως και είναι εφικτό. Το έχουν ήδη κάνει πάρα πολλές χώρες ( ΗΠΑ 1898, Αργεντινή 2003, Ισημερινός 2008, Ισλανδία 2010, Αίγυπτος 2011 κλπ). Το δε διεθνές δίκαιο παρέχει νομολογία και πλήθος νομικών επιχειρημάτων, όπως οι διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ κλπ.
9.ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ΖΗΤΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ «ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ»; ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ;
Τα λεγόμενα «μνημόνια» είναι ένα πρωτοφανές πλέγμα αποφάσεων και διεθνών συνθηκών, τα οποία ενώ δεσμεύουν εκατομμύρια πολίτες και για δεκαετίες, εντούτοις κυρώθηκαν είτε από έναν Υπουργό είτε από απλή πλειοψηφία (!). Έχουν παραβιασθεί τα μισά άρθρα της Συνθήκης της Ευρωπαικής Ένωσης καθώς και ολόκληρος σχεδόν ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαικής Ένωσης. Για την υπογραφή δε των «μνημονίων» χρησιμοποιήθηκε δόλος, υπήρξαν σφάλματα και ασκήθηκε απειλή βίας κλπ.Όλα τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν τα «μνημόνια» παράνομα.
 10.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ; ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ;
Γιατί η σημερινή κατάσταση της χώρας οφείλεται εν πολλοίς στην συμμετοχή μας στην ΕΕ (αύξηση δημοσίου χρέους, διάλυση γεωργίας & βιομηχανίας, μεταναστευτικό, κατάρρευση κράτους πρόνοιας και κλπ).Αντίθετα, χώρες που αρνούνται να ενταχθούν στην ΕΕ όπως η Νορβηγία βρίσκονται σε πολύ καλλίτερη κατάσταση.
 Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει μονομερή έξοδο βάσει του άρθρου 50 και μάλιστα περιγράφει την διαδικασία.
 11.ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ;
Γιατί το ευρώ εκτός των άλλων δημιουργεί εκ προοιμίου χρέος (το αγοράζουμε από την ΕΚΤ πληρώνοντας επιτόκιο) και γιατί δεν επιτρέπει σ’ένα κράτος μέλος να ελέγξει την κυκλοφορία χρήματος και να εφαρμόσει την οικονομική πολιτική που εκείνο θεωρεί κατάλληλη. Απόδειξη αποτυχίας του ευρώ είναι οι σύγχρονες χρεωκοπίες σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο, η επιβολή καθεστώτος «αυστηρής επιτήρησης» της Γαλλίας μόλις τον Μάρτιο και σύντομα της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Αντίθετα, χώρες με εθνικό νόμισμα όπως πχ η Δανία, η Βρετανία ή η Σουηδία δεν αντιμετωπίζουν το φάσμα της χρεωκοπίας.
12.ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ;
Όσο εύκολη υπήρξε η μετάβαση από την δραχμή στο ευρώ άλλο τόσο εύκολη θα είναι η μετάβαση από το κοινό σε εθνικό νόμισμα. Προφανώς δεν είναι «παιχνίδι», απαιτεί 4-6 μήνες προετοιμασίας, αλλά επ’ ουδενί δεν πρόκειται για την συντέλεια του κόσμου όπως προπαγανδίζουν οι ευρωατλαντιστές.
13.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;
Γιατί όταν η Κεντρική Τράπεζα ενός κράτους είναι ιδιωτική ελέγχει εκείνη την ροή χρήματος και χρεώνει το δημόσιο για το χρήμα που της παρέχει (πχ. ΗΠΑ). Η δε Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος συνέβαλε στην χρεωκοπία της χώρας με το γνωστό παιχνίδι με τα ελληνικά ομόλογα.Αντίθετα, μια κρατική κεντρική τράπεζα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη ενός κράτους εφόσον τίθεται στην υπηρεσία του δημοσίου.
 14.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ;
Γιατί οφείλουν να λογοδοτήσουν για την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, για την καταπάτηση του Συντάγματος , για την απεμπόλιση της εθνικής κυριαρχίας που σημαίνει προδοσία και την μετατροπή της Ελλάδας σε αποικία.Επίσης, για να είναι νόμιμη η διαδοχή του κράτους, ώστε να αναγνωριστεί από την διεθνή κοινότητα.
 15.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ;
Γιατί μεταξύ των άλλων το ισχύον σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκφραση των συμφερόντων της πλειοψηφίας (πχ απαγόρευση δημοψηφίσματος), ενθάρρυνε την κομματοκρατία και υπονόμευσε την δημοκρατία.Επιπλέον, τόσο οι εφαρμοστικοί νόμοι όσο και το αγγλικό δίκαιο των των «μνημονίων» έχουν αλλοιώσει πλήρως το νομικό καθεστώς της χώρας που ούτε καν η αναθεώρηση άρθρων θα ήταν αρκετή, για να μην δεσμεύεται ες αεί η χώρα και ο λαός της.
 16.ΤΟ ΕΠΑΜ ΕΙΝΑΙ «ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΔΡΑΧΜΗΣ»;
Όχι, γιατί το ΕΠΑΜ δεν υποστηρίζει μόνο την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.
Το ΕΠΑΜ είναι ο μόνος φορέας που διαθέτει λεπτομερές και ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
 17.ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ;
Ο επικεφαλής του ΕΠΑΜ, Δημήτρης Καζάκης, έχει οργώσει την χώρα τουλάχιστον 4 φορές μέχρι σήμερα.
Εκτός όμως από την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και την προσπάθεια για δημιουργία οργανώσεων για συντονισμένη δράση των πολιτών για Γενική Πολιτική Απεργία διαρκείας, το ΕΠΑΜ στα 3 χρόνια ζωής του:
συμμετέχει σε κάθε κινητοποίηση με αίτημα την άρση μέτρων λιτότητας,
οργάνωσε συλλογική αγωγή εναντίον των εκκαθαριστικών της εφορίας,
σταμάτησε πλειστηριασμούς ακινήτων συμπολιτών,
διοργάνωσε Διεθνές Συνέδριο στην Αθήνα για το χρέος συγκροτώντας έτσι ένα ευρύ πλέγμα συμμαχιών με αντίστοιχα κινήματα του εξωτερικού και συμβάλλοντας στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά μ’ένα τόσο σοβαρό θέμα, για το οποίο δεν γίνεται ποτέ λόγος
 18.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ;
Γενική είναι επειδή συμμετέχουν όλοι οι κλάδοι, Πολιτική επειδή θέτει απαιτήσεις για επίλυση των προβλημάτων ΟΛΩΝ των πολιτών και όχι μεμονωμένων κλάδων, Διαρκείας επειδή οι 24ωρες και οι 48ώρες γίνονται απλώς για εκτόνωση. Η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας είναι η μόνη απάντηση των πολιτών στην επίθεση της κυβέρνησης.

19.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ;
Από την στιγμή που οι αναλύσεις και οι προβλέψεις του επικεφαλής του ΕΠΑΜ, Δημήτρη Καζάκη, για την οικονομία και την κατάσταση της χώρας επαληθεύτηκαν και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών άρχισε να αφυπνίζεται και να τάσσεται εναντίον της ΕΕ και του ευρώ, αυτομάτως κατέστη «ενοχλητικός» για τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης και ως εκ τούτου αποκλείστηκε από παντού το ΕΠΑΜ.

20.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ;
Για τον ίδιο λόγο που δεν εμφανίζεται και στα ΜΜΕ. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι για να συμμετάσχει πολιτικός φορέας σε δημοσκόπηση, θα πρέπει να πληρώσει. Το ποσοστό του ΕΠΑΜ συμπεριλαμβάνεται σκοπίμως στο «δεν ξέρω, δεν απαντώ» που συνήθως είναι κατά πολύ μεγαλύτερο ή ίσο του υποτιθέμενου πρώτου κόμματος, έτσι ώστε να αγνοείται εντελώς.
 21.ΤΟ ΕΠΑΜ ΕΧΕΙ ΛΑΒΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ;
Ναι, στις εθνικές εκλογές του 2012. Απέσπασε περίπου 60.000 ψήφους, γεγονός που αποτελεί επιτυχία, αν σκεφτεί κανείς ότι οι εκλογές διενεργήθηκαν 2 μόλις μήνες μετά το Α’ Συνέδριο του ΕΠΑΜ, 1 σχεδόν χρόνο από την ίδρυσή του, υπό πλήρη αποκλεισμό από τα ΜΜΕ.
 22.ΤΟ ΕΠΑΜ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ, ΣΕ ΠΟΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ;
Ναι, το ΕΠΑΜ θα λάβει μέρος στις ευρωεκλογές.
Η κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία θα ενταχθεί το ΕΠΑΜ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα αποφασισθεί τότε σε συνδυασμό και με την εκλογή αντίστοιχων με το ΕΠΑΜ κινημάτων.
 23.ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟ ΕΠΑΜ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ;
-Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο παρέχει βήμα, ώστε να ακουστεί η πρόταση του ΕΠΑΜ, το οποίο παραμένει αποκλεισμένο από τα ΜΜΕ.
-Για να τεθεί στον πολιτικό διάλογο εντός Ελλάδας η προβληματική του ΕΠΑΜ, η οποία περιλαμβάνει ζωτικής σημασίας ζητήματα (διαχείριση χρέους – αποικιοποίηση της χώρας)
-Για να ενισχυθεί το ήδη διογκούμενο ρεύμα εναντίον της ΕΕ και του ευρώ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Γιατί το ΕΠΑΜ είναι ο μόνος πολιτικός φορέας στην Ελλάδα που εκφράζει τους πολίτες, οι οποίοι απαιτούν διαγραφή χρεών (σεισάχθεια), έξοδο από την ευρωζώνη και την ΕΕ.
-Γιατί η φετινή ψήφος είναι η σημαντικότερη από συστάσεως της ΕΕ (τίθενται σε εφαρμογή: η ομοσπονδοποίηση, η τραπεζική ενοποίηση, η καντονοποίηση, τα “Fiscal Pack”, κατάσχεση καταθέσεων κλπ)

24.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΩ ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΕ;
Όχι, δεν είναι. Οι ευρωεκλογές δεν είναι στόχος αλλά εργαλείο, ώστε να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό οι θέσεις και οι λύσεις που προτείνει το ΕΠΑΜ για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
 25.Η ΨΗΦΟΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΧΑΜΕΝΗ ΨΗΦΟΣ»;
Όχι δεν είναι, επειδή οι ευρωεκλογές διεξάγονται με απλή αναλογική. Στόχος των κυβερνητικών κομμάτων είναι η αποχή των πολιτών από τις εκλογές και η πόλωση, ώστε να πανηγυρίζουν την επιβράβευση της πολιτικής τους.
26.ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΠΑΜ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ;
α)Γιατί είναι ο μόνος πολιτικός φορέας που εξηγεί πειστικά γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι καταστροφή.

β)Γιατί θα δοθεί η δυνατότητα να πληροφορηθούν πολλοί περισσότεροι συμπολίτες μας τα πραγματικά αίτια της κρίσης, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα λόγω της προπαγάνδας των 'συστημικών' ΜΜΕ.

γ)Γιατί με την ύπαρξη πολλών κινημάτων εναντίον της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, θα μπει έστω ένα φρένο στα σχέδια ομοσποδοποίησης της Ευρώπης, δηλαδή της μετατροπής των κρατών σε περιφέρειες και των λαών σε υποτελείς των τραπεζών.

27.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ «ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ» ;
Το ΕΠΑΜ έχει επανειλημμένα επιδιώξει επαφή διά της επίσημης οδού (όπως πχ με την αποστολή πρωτοκολλημένης επιστολής στον ΣΥΡΙΖΑ) ή έστω απλή συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων. Δυστυχώς, το ΕΠΑΜ είτε αγνοήθηκε εντελώς είτε τού ζητήθηκε να τεθεί υπό την σκέπη άλλου φορέα.

28.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΕΠΑΜ ;
Για την αριστερά το ΕΠΑΜ είναι «εθνικιστές» λόγω του πατριωτικού του λόγου.
Για την δεξιά το ΕΠΑΜ είναι «κομμουνιστές» λόγω των προταγμάτων του.
Για το κέντρο το ΕΠΑΜ είναι «γραφικό» λόγω του απλού, κατανοητού λόγου του επικεφαλής του.

29.ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΕΠΑΜ ;
Η αλήθεια είναι ότι αφ'ενός το ΕΠΑΜ είναι η μόνη αληθινά πατριωτική και δημοκρατική δύναμη στην Ελλάδα και αφ'ετέρου οι αναλύσεις και προβλέψεις του ΕΠΑΜ έχουν όλες επιβεβαιωθεί (πχ. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, κούρεμα καταθέσεων Κύπρου, κατάρρευση Γαλλίας, «πρωτογενές πλεόνασμα» κλπ).

30.ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ "ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ" ΚΟΜΜΑΤΑ;
-Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται διαπραγμάτευση του μνημονίου εντός του πλαισίου της ΕΕ και του ευρώ (το ίδιο έλεγε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ), επίσης δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση.
-Για το ΚΚΕ πρέπει όλοι πρώτα να γίνουμε κομμουνιστές και μετά να κυβερνήσει αυτό
-Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πρόταση