Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ζητείται τσίπα (κόκκινη)

Γιώργος Καρελιάς Γιώργος Καρελιάς

Ζητείται τσίπα (κόκκινη)

 

Φωτογραφία: Α. Κατσής @fosphotos.com       Φωτογραφία: Α. Κατσής @fosphotos.com
Η είδηση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (ημέρα απεργίας) δεν έγινε ευρέως γνωστή. Υπό άλλες συνθήκες θα ήταν «μεγάλη» είδηση. Και προκαλεί θλίψη. Την παραθέτουμε ολόκληρη:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ απέστειλε την ακόλουθη επιστολή-καταγγελία για την εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ):
«Κύριοι, Σας καταγγέλλουμε ότι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στην εφημερίδα «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», που εκδίδεται από την εταιρεία «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕΒΕ», που εδρεύει στη Νέα Ιωνία, Λεωφόρος Ηρακλείου αρ. 145 και εκπροσωπείται νομίμως, είναι απλήρωτοι από τον μήνα Αύγουστο, και συνεπώς τους οφείλονται οι αποδοχές των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2012και Ιανουαρίου 2013 πλέον.
Επειδή η συμπεριφορά της καταγγελλόμενης εταιρείας αντιβαίνει τις κατά νόμο και κατά τη σύμβαση υποχρεώσεις της, σας ζητούμε να προχωρήσετε στις νόμιμες ενέργειες».

Και άλλα πολιτικά κόμματα έχουν παρόμοια ζητήματα με εργαζομένους τους. Ένα φεγγάρι η ΝΔ δεν τους πλήρωνε, έκτοτε φαίνεται ότι το ρύθμισαν. Το ΠΑΣΟΚ μόλις προχτές ανακοίνωσε ότι θα τους εξοφλήσει, αλλά από εδώ και πέρα θα δουλεύουν εκ περιτροπής (βλέπετε, μετά το 2009 «λεφτά υπήρχαν» και μπούκωσαν το κόμμα με υπαλλήλους και μάλιστα αρκετούς υψηλά αμειβόμενους). Ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερεί τις πληρωμές στην «Αυγή» και έχουν γίνει απεργίες στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Στο Κόκκινο».
Αυτό, όμως, που συμβαίνει στον «Ριζοσπάστη» έχει μια ιδιαιτερότητα. Το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, που καταγγέλλει κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, συμπεριφέρεται ως στυγνός εργοδότης. Έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους του από τον περασμένο Αύγουστο(πλήρωσε μόνο το δώρο Χριστουγέννων, για να αποφύγουν οι υπεύθυνοι το Αυτόφωρο).
Εντάξει, έχει οικονομικές δυσκολίες, πραγματικές. Το κατανοούμε, ενώ οι του Περισσού δεν δείχνουν καμιά κατανόηση για τις ανάλογες άλλων εργοδοτών. Όμως, η συμπεριφορά του προς τους απλήρωτους είναι αισχρή. Δεν τους άφησε να κάνουν γενική συνέλευση στα γραφεία τους. Τους εκβίαζε να μην κάνουν καταγγελία. Και όταν ορισμένοι το αποτόλμησαν(στο σωματείο τους την έκαναν, όχι στον …ταξικό εχθρό), δημοσίευσε τα ονόματά τους, έτσι για να ξεχωρίσει τα «μιάσματα» από τους άλλους, τους «νομιμόφρονες»(στο κόμμα, όχι στους «αστικούς» νόμους). Είδα μερικούς από αυτούς τους συναδέλφους στην πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση(τρόπος του λέγειν). Ήταν σε κακά οικονομικά χάλια. Όχι μόνο δεν τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα, αλλά υποψιάζονται ότι αναζητούν τρόπους να τους απολύσουν χωρίς αποζημίωση.
Κι ένας που έχει περάσει ανάλογη περίσταση( απλήρωτος επί μήνες και με απόλυση χωρίς αποζημίωση)είναι σε θέση να καταλάβει τι σημαίνει αυτό, ειδικά για όσους δεν έχουν άλλο εισόδημα.
Δεν ξέρω αν το ΚΚΕ του Χαρίλαου Φλωράκη θα έφτανε σε τέτοιο σημείο. Ίσως η κρίση που ζούμε να τα εξηγεί( αλλά όχι και να τα δικαιολογεί)όλα. Και τα παραπάνω δεν τα έγραψα από καμιά « αντικομμουνιστική» διάθεση. Περισσότερη με θλίψη για τη συμπεριφορά ενός κόμματος προς ανθρώπους που , στο κάτω-κάτω, επί χρόνια το υπηρέτησαν. Δεν μπορεί η ηγεσία του να τους φερθεί καθαρά και έντιμα, να τους πληρώσει και οι δρόμοι τους να χωρίσουν;
Τσίπα δεν έχουν οι σημερινοί κλειδοκράτορές του;


ΠΗΓΗ:http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=22291