Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Στο σφυρί ο αρχαιολογικός χώρος της ναυμαχίας της Σαλαμίνας

Του  ΤΑΣΟΥ ΜΠΑΚΟΘΑΝΑΣΗ,  Μαθηματικού 
Μέλους του Ε.ΠΑ.Μ. και
Υποψήφιου δημ. Σύμβουλου με τη Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α
καί τη Δέσποινα Καρούση*

Η ναυμαχία της Σαλαμίνας είναι ένα ιστορικό γεγονός και έχει στην Ιστορία ψηλά τη θέση της στον χρόνο και στον χώρο.
  Ο χώρος αυτός είναι πού μας απασχολεί σήμερα.
 Η κυνοσούρα είναι το ανατολικό ακρωτήρι τού νησιού και ήταν το ορμητήριο τού Ελληνικού στόλου. Δίπλα υπάρχει το αρχαίο λιμάνι (οι ανασκαφές το έφεραν στο φως) και πιο δίπλα οι τάφοι των Σαλαμινομάχων χάσκουν ανοιχτοί και από χρόνια λεηλατημένοι.
 Πρόκειται για μία περιοχή πού έχει τεράστια πολιτιστική και ιστορική σημασία, όχι μόνο για εμάς τούς Έλληνες, αλλά για όλο τον  κόσμο κυρίως τον δυτικό.
 Θα σας εξιστορήσω την ‘περιπέτεια’ αυτής της γης στα χέρια   γραφειοκρατών, νεοελλήνων πολιτικών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
 Το 2001 το ΥΠ.ΠΟ. χαρακτήρισε το χώρο αρχαιολογικό απολύτου προστασίας (ΦΕΚ 1459/2001). Το 2002 παραχωρείται ο   χώρος στον ΟΛΠ από τα υπουργεία ναυτιλίας και οικονομικών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΟ. (13/12/2002)  για να τον διαφυλάξουν δήθεν
 Το 2008 έγινε η κύρωση παραχώρησης στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς πάλι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠ.ΠΟ.
 Τον Μάρτιο τού 2013 -σε μια νύχτα- αποφασίστηκε αλλαγή χρήσης γης του αρχαιολογικού χώρου μετατρέποντας τον σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη δίνοντας του συντελεστές δόμησης και κάλυψης.(ΦΕΚ 68 2 Μαρτίου 2013).Ο ΟΛΠ αφού κατάφερε να αποχαρακτηρίσει το χώρο από την αρχαιολογική του μορφή μεταβίβασε τις μετοχές του στο ΤΑΙΠΕΔ. Και ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του ΟΛΠ. Έτσι ο ιστορικός αρχαιολογικός χώρος πουλιέται σαν φιλέτο σε ξένες εταιρίες για ναυπηγοεπισκευαστικές δραστηριότητες(βλ. Cosco).
 Η ευθύνη του ΥΠ.ΠΟ εντοπίζεται στην εγκληματική απουσία του όταν έπαιρναν τις παραπάνω αποφάσεις. Ποιά είναι σήμερα η θέση της  ηγεσίας τού υπουργείου πολιτισμού;
  Έχουν βέβαια φτιάξει ένα άγαλμα σε έναν περιφραγμένο μικρό οικόπεδο ιδιοκτησίας ενός ναυπηγείου πού εδρεύει δίπλα και θαρρούν πως ξεμπέρδεψαν με την υποχρέωση τους στην ιστορία.
 Ο ΟΛΠ πουλάει κάτι πού δεν  του ανήκει. Γιατί;
 Μήπως έτσι θα ανεβάσει την τιμή πώλησης; Όχι βέβαια αφού οι τιμή της μετοχής ακολουθεί ανεξάρτητη διαδρομή, αυτή της χρηματιστηριακής οδού. Αφού δεν έχει να κερδίσει περισσότερα το ΤΑΙΠΕΔ από το φιλέτο της Σαλαμίνας, γιατί δεν το εξαιρούν από τον ΟΛΠ; Γιατί δεν το επαναφέρουν στο υπουργείο Πολιτισμού;
 Η Σαλαμίνα έχει να κερδίσει περισσότερα από τον πολιτισμό απ’οτι θα κερδίσει ως ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, πού θα επιβαρύνει οικολογικά το περιβάλλον και θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Και όλα αυτά για κάποιες λίγες θέσεις εργασίας.
 Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι από τέτοιες αγοροπωλησίες (σε χαμηλές τρέχουσες χρηματιστηριακές τιμές) αυτοί  που κερδίζουν είναι οι  αγοραστές.    
 Πολύς κόσμος του νησιού δε μπορεί  να πιστέψει ότι με τόση ευκολία οι ‘φύλακες’ του πολιτισμού και της ιστορίας του, τα ξεπουλάνε όλα με συνοπτικές διαδικασίες.
 Οι πολίτες όμως της Σαλαμίνας   θα αντισταθούν στο ξεπούλημα αυτό. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί 15000 υπογραφές. Δεν  πρέπει να περάσει έτσι αυτή η αγοραπωλησία της  ιστορίας μας. 

*όπως δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία (30/4/2014)