Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Κείμενα του συναγωνιστή Παναγιώτη Καπλάνη


Το Ευρό ως νόμισμα‏
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Το Ευρό ως νόμισμα δεν είναι όπως γνωρίζεται κρατικό χρήμα, αλλά ιδιωτικό.
Η Ε.Κ.Τ. κόβει νόμισμα, το πουλάει στην συνέχεια σε μια τράπεζα με κέρδος 1%, η Τράπεζα το πουλάει σε μια κυβέρνηση με μεικτό κέρδος απο 2,5% έως 7%.
Στην Ελλάδα, με την ένταξη απο αυτό το σκουπίδι που λέγεται Σημίτης, στην ΟΝΕ και το ευρό, απαγορεύτηκε όπως και στις άλλες χώρες να κόβουν νομίσματα.
Αλλά τι είναι το νόμισμα; ΕΙΝΑΙ μέσο επικοινωνίας των ανθρώπων και ό,τι αυτοί παράγουν καθώς και μέσο απόκτησης ειδών βάσης για την ζωή τους.
Όταν κάποιος σου πουλάει νόμισμα σου καθορίζει τι παράγεις, πόσο παράγεις, και αν θα παράγεις ή αν μονο θα καταναλώνεις.
Η αύξηση του χρέους της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε από την στιγμή που της απαγορεύτηκε να κόβει νόμισμα. Η Ελλάδα αγόραζε νόμισμα από τη ΕΚΤ με την δέσμευση να μην παράγει αλλά να καταναλώνει και μάλιστα ότι πρότασσε η Γερμανία και η ΕΚΤ.


«Οργανωθείτε - Αντισταθείτε - Εξεγερθείτε»‏

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Όσο κι αν ακουστεί εντελώς παράλογο, η προτροπή «Οργανωθείτε - Αντισταθείτε - Εξεγερθείτε» είναι του Γιώργου Παπανδρέου. Την είχε πει σε ομιλία του στο Θησείο, σε κάποια γενέθλια της 3ης Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ, τότε που έταζε σοσιαλισμό απέναντι στη βαρβαρότητα, που μίλαγε για ένα νέο πατριωτισμό, για μια κοινωνία Αρίστων, που υποσχόταν ένα Κίνημα με θεό του τον άνθρωπο και όχι το χρήμα. Πάνε αυτά. Όλοι είδαμε πόοοοοοσο τα πίστευε ο Γιωργάκης. Δεν σημαίνει όμως ότι επειδή τα είπε ο αρχιψεύταρος Γιωργάκης δεν είναι και ορθά.


Δώσαμε πολλούς αγώνες, πολλές μάχες, κάναμε πράξεις αντίστοιχες των προγόνων μας. Συναντηθήκαμε στις πλατείες από την Αναρχία μέχρι τη Λαϊκή Δεξιά και παρά τις ιδεολογικές διαφορές, τις προβοκάτσιες και τις ρουφιανιές καταφέραμε πολλές φορές να σταθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ απέναντι στα ΜΑΤ, στο κράτος και το παρακράτος και γκρεμίσαμε τον Γιωργάκη από το θρόνο του ψεύδους.

Τώρα όμως είναι που αρχίζει ο πραγματικός πόλεμος. Και αυτός δεν μπορεί να είναι νικηφόρος παρά μόνο με Οργάνωση - Αντίσταση - Εξέγερση.




Οργάνωση σημαίνει να υπάρξει επιτέλους εκείνος ο φορέας της νέας - ενιαίας Εθνικής Αντίστασης.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Μια μαζική παλλαϊκή συσπείρωση που θα υπηρετεί τις διαχρονικές αξίες της ελληνικής δημοκρατικής παράταξης: Πατρίδα και Κοινωνία. Εξάλλου, για εμάς τους δημοκρατικούς, πατρίδα και κοινωνία ταυτίζονται. Πατρίδα μας είναι οι άνθρωποι αλλά είναι και ο τόπος που διαμορφώνει τα φρονήματα των ανθρώπων. Πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι αλλά είμαστε και Έλληνες γιατί κατοικούμε στον τόπο που ονομάζεται Ελλάδα και είναι ο τόπος που γεννά - διαμορφώνει Έλληνες.

Είμαστε ο ήλιος μας, η θάλασσά μας, τα βουνά μας. Άνθρωποι και τόπος είναι ένα! Και όλο αυτό το αποκαλούμε εμείς οι Έλληνες -από τα αρχαία χρόνια- πατρίδα, τροφό και μητέρα.

Σήμερα οι βάρβαροι πέρασαν ξανά τις Θερμοπύλες. Τι πρέπει να κάνουμε ως Έλληνες; Να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να εκλέξουμε «στρατηγούς» από ανάμεσά μας, να πυκνώσουμε τις φάλαγγες και να υπερασπιστούμε τη «μητέρα» μας, την Ιερή Ελλάδα. Τη μήτρα της Λογικής και του Ανθρωπισμού, τον τόπο του ήλιου και της θάλασσας, την πατρίδα της ειρήνης και της οργής.

Αιώνες ζήσαμε με την ίδια μοίρα. Αυτοκρατορίες και καθάρματα πάντα έπεφταν πάνω μας να μας λιώσουν, να μας υποτάξουν και είχαν πάντα συνεργούς «δικούς» μας ανθρώπους. Όσους ήρωες μετράμε τόσους έχουμε και προδότες. Ακόμα και τα θλιβερά βιβλία των σχολείων τα λένε αυτά.

Στην κόκκινη γραμμή που τραβήχτηκε ξανά, όπως αμέτρητες φορές στο παρελθόν μας, από τη μία στεκόμαστε τα παιδιά της μάνας Ελλάδας και ό,τι αυτή σημαίνει διαχρονικά και παγκόσμια ως Ιδέα και από την άλλη συσπειρώνονται οι «πρόθυμοι», οι δωσίλογοι, οι προδότες, οι Ολιγάρχες, οι συνεργάτες στις φάλαγγες του κατακτητή και της βαρβαρότητας.

Έπεσε τώρα ο κλήρος, στους σημερινούς Έλληνες, να κάνουμε ό,τι και οι γενιές πριν από εμάς. Να πολεμήσουμε, με νύχια και με δόντια, για τη λευτεριά μας.
Για τις γυναίκες, τα παιδιά μας, τους βωμούς και τους τάφους των προγόνων.

Στο χέρι μας είναι να τους τσακίσουμε και να γίνουμε παράδειγμα ακόμη μια φορά σε όλη την ανθρωπότητα, «οι ήρωες πολεμάνε σαν Έλληνες».

Μη φοβάστε Έλληνες! Ναι θα ματώσουμε, ναι θα πονέσουμε, ναι θα υποφέρουμε. Αυτά είναι τα δεινά και οι κακουχίες του πολέμου. Αλλά σαν νικήσουμε δεν θα καταφέρουμε μόνο να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας, αλλά και τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό, τον ΑΝΘΡΩΠΟ, τη Λογική απέναντι στο πνευματικό σκοτάδι. Η νίκη μας θα είναι η λαμπρότερη γιατί θα γεννήσει έναν νέο τρόπο που θα οδηγήσει όλους τους ανθρώπους σε μια νέα φωτοδότρα εποχή αντί στο νέο μεσαίωνα που θέλουν να μας καταδικάσουν.

Εδώ λοιπόν τα πεδία των μαχών, εσείς οι πρόμαχοι της ελευθερίας.
Τα δικά σας ονόματα θα γραφούν με χρυσά γράμματα δίπλα σε εκείνα των Μαραθονομάχων, των Σαλαμινομάχων, των ενωμένων Ελλήνων στις Πλαταιές, των γενναίων και ηρωικών Stratioti του Μεσαίωνα, των Κλεφτών και Αρματολών της Οθωμανικής Κατοχής, των αγωνιστών του 1821, των παππούδων μας του έπους του 1940, των ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης.

Αυτή η αλυσίδα στους αιώνες δεν έσπασε! Αυτή η συνέχεια είναι αδιάκοπη όσο μιλάμε την ίδια γλώσσα και έχουμε τον ίδιο Ήλιο θεό πάνω από τα κεφάλια μας.
Οργανωθείτε - Αντισταθείτε - Εξεγερθείτε λοιπόν.
Είναι η ευκαιρία σας να κερδίσετε όχι μόνο αυτήν εδώ τη ζωή αλλά και την αιώνια ζωή!
Γιατί μέσα από την ανάμνηση των πράξεών μας θα περάσουμε στην Αθανασία στους αιώνες.
Και όσο θα υπάρχουν Έλληνες, όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, θα σας θυμούνται και θα σας διδάσκουν, όπως και τους προγόνους σας.
Και οι νίκες που καλούμαστε τώρα να πετύχουμε θα στολιστούν στις βιβλιοθήκες της Γνώσης, δίπλα στα άλλα τρόπαια της Ανθρωπότητας, ως λαμπρά παραδείγματα προς μίμηση.

Αρκεί ΤΩΡΑ να οργανωθούμε - αντισταθούμε - εξεγερθούμε.


Η ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ;‏

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Η ΔΡΑΧΜΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΙ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ; 
Όπως πλέον το έχει καταλάβει πολύς κόσμος, το σενάριο του θανάτου της Ελλάδας περιλαμβάνει συνέχιση στην εξουσία του πρασινομπλέ συστήματος με τα δεκανίκια του, και αποδοχή της δανειοδοτικής σύμβασης, με τον όρο να γίνει ολική κατάσχεση της χώρας σε περίπτωση χρεοκοπίας. Το δήθεν καλό του σεναρίου αυτού είναι το ότι ναι μεν η χώρα θα πεθάνει, αλλά οι πολίτες της θα λάβουν τα βασικά για να μην καταρρεύσει η αγορά τροφίμων και να μείνουν και μερικά νοσοκομεία ανοιχτά. Δηλαδή οι Έλληνες θα ζουν σε μια χώρα της οποίας την κυριαρχία και ιδιοκτησία θα έχουν οι πιστωτές της, και οι πιστωτές θα φροντίζουν τις βασικές ανάγκες των ιθαγενών, ώστε οι θάνατοι από την πείνα να μην φτάσουν σε μεγάλα ύψη. Περιττό να αναφέρουμε ότι είναι βέβαιο πως, εφόσον η χώρα γίνει και επίσημα αποικία, θα πέσει στο επίπεδο διαβίωσης των αποτυχημένων και όχι των επιτυχημένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Το σενάριο του θανάτου περιλαμβάνει μια ακόμα παράταση της παραμονής στο ευρώ, και έπειτα την έξοδο από το ευρώ και την εισαγωγή μιας κατοχικής πληθωριστικής δραχμής, την έκδοση της οποίας θα την ελέγχουν οι πιστωτές μας, δηλαδή οι Γερμανοί και οι άλλοι ιδιοκτήτες της χώρας μας.

Το σενάριο της ανάστασης περιλαμβάνει εκλογές, εκλογή εντίμων και ικανών, θάψιμο όλου του πρασινομπλέ συστήματος, χιλιάδες κατασχέσεις και φυλακίσεις λαμογίων, μη υπογραφή ή ακύρωση κάθε γαπικής δανειοληπτικής σύμβασης, χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ, εισαγωγή εθνικής δραχμής μετά από κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία τώρα είναι ιδιωτική, δυστυχία για ένα διάστημα, αλλά ταυτόχρονα ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Η χώρα μας πράγματι είναι στην ουσία πάμπλουτη, με την έννοια του ότι ούτε ο ορυκτός της πλούτος έχει αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του, ούτε οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διαθέτει, ούτε ο τουρισμός, ούτε η αγροτική οικονομία και άλλα. Μόνο τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο είναι πολύ μεγαλύτερα από κάθε χρέος μας. Με τη σωστή διαχείριση από έντιμους και ικανούς η Ελλάδα μπορεί να πετάξει στα ύψη μέσα σε λίγο διάστημα, και να γίνει ο τάφος της ίδιας της Γερμανίας, την οποία η Ελλάδα μπορεί στο μέλλον από θέση ισχύος να την κάνει να πληρώσει επιτέλους και τα κλεμμένα που πήρε, αλλά και τις αποζημιώσεις που χρωστάει. Το θέμα είναι να γίνει η κίνηση από τους καθαρούς και ικανούς και όποιον άλλο σωστό άνθρωπο διαθέτει ο Ελληνισμός. Μόνο μια σωστή κυβέρνηση του τόπου, και οι κατάλληλες κινήσεις ση διεθνή σκακιέρα από ικανούς παίκτες, θα κάνουν τη δραχμή σοβαρό νόμισμα.

Ξέρουμε τι θέλουν‏

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα όσο υπάρχει αυτό το πολιτικό κατεστημένο να βγει η χώρα από την "κρίση".
Γι΄αυτό άλλωστε βρίσκονται στις θέσεις που τους έταξε η «μοίρα» και το «καθήκον», για την αρπαγή , την κλοπή, την καταλήστευση , χωρίς ποτέ κανείς να δώσει λόγο.
Ξέρουμε τι θέλουν, θέλουνε ολοένα και περισσότερα γι΄ αυτούς και ολοένα και λιγότερα για όλους τους άλλους. Το παιχνίδι έχει μόνο ένα σκοπό, να κρατήσουν τα δικά τους και να πάρουν και τα δικά μας.
Αυτό που βλέπετε να λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια σας για μήνες τώρα δεν είναι αποτέλεσμα της «οικονομικής κρίσης» που μας πλασάρουν, αυτό που γίνεται είναι ο μετασχηματισμός της κοινωνίας, και η επιβολή ενός άλλου μοντέλου ζωής και διακυβέρνησης.
Υπάρχει μόνο ένας μηχανισμός που σε ξεζουμίζει και σε κλέβει. Η «κρίση» είναι το άλλοθι που χρειάζονται για να νομιμοποιείται η κλοπή.
Τώρα οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι παλεύουν για την επιβίωση τους, για την ίδια τους την ύπαρξη, και ο αγώνας πρέπει να είναι γενναίος και θαρραλέος μπροστά στον αφανισμό που οι συνεργάτες των τοκογλύφων θέλουν να επιβάλουν.
Αντισταθείτε με κάθε τρόπο στην νέα κατοχή που επιβάλουν τα πολιτικά φερέφωνα των ξένων και ιθαγενών οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων.
Έλληνες τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν σαν μοναδικό σκοπό να σας κάνουν σκλάβους, δίνοντας τον πλούτο της χώρας στα οικονομικά συμφέροντα , στο πολιτικό κατεστημένο του τόπου, και στους πάντα πρόθυμους υποτακτικούς του συστήματος που το υπηρετούν.


ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΙΧΜΗΡΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΝΕΚΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ...ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ‏


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Εμείς νομοθετούσαμε ;
Εμείς μετρούσαμε τις οικονομικές αντοχές του συστήματος ;
Εμείς προσλαμβάναμε αμέτρητους υπαλλήλους , τόσους που ούτε ήξερε κανείς ;
Εμείς παρακολουθούσαμε τις τροχιές σύγκλισης των οικονομιών της Ευρώπης ; Τι έκαναν οι λαλίστατοι Ευρωπαίοι πριν το 2009 ; Δεν είχαν ελεγκτικούς μηχανισμούς ; Που ήταν τότε ο Γιούνκερ και ο Μούνκερ ; Γιατί δεν μίλαγε κανείς σε μας ;
Εμείς υποβάλλαμε τα στατιστικά στοιχεία ; 
Εμείς είχαμε τα computer και δεν τα βάλαμε να δουλέψουν , με αποτέλεσμα να δίνουν συντάξεις σε 10άδες χιλιάδες νεκρούς από 20ετίας ;
Εμείς είχαμε γνώση του ύψους του δανείου ; Εδώ μας δήλωναν μέχρι και το 2009 ότι ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ !
Εμείς παίρναμε τις μιζάρες κι αγοράζαμε ελαττωματικά πανάκριβα οπλικά συστήματα ;
Εμείς αποκτήσαμε 30 - 40 σπίτια με 5-10 χρόνια δουλειάς ;
Εμείς λέγαμε ψέμματα στους Έλληνες και τάζαμε λαγούς με πετραχήλια ;
Εμείς φτιάξαμε ένα σύστημα που κινείται με λαδώματα ;
Που να τα βρώ τα λεφτά να λαδώσω ρε αδερφέ ;

Τέλος πάντων ......Νομοτελειακά φταίμε κι εμείς.
Ποιές είναι όμως οι πραγματικές ευθύνες των ΤΑΓΩΝ κατ'αναλογία και αρμοδιότητα ;
Αν εγώ ο σύννομος πρέπει να πεινάσω τότε, αυτοί τι πρέπει να πάθουν;
Τώρα τι πρέπει να γίνει φίλε μου ; 
Να πεθάνουμε ;

Έναν σκύλο έχω κι αν τον εγκαταλείψω ή τον αφήσω να ψοφήσει και με καταγγείλουν , θα με πάνε μέσα !
Το καταλαβαίνεις ; Ούτε καν θα με ρωτήσουν τι περικοπές έχω υποστεί !

Θα δεχθώ λοιπόν να αφήσω την οικογένεια μου να ψοφήσει επειδή, γράφεις τις ατεκμηρίωτες αράδες που γράφεις κι εσύ και κάτι άλλοι ;
Να προβληματιστώ λές , και σου λέω ότι προβληματίζομαι ...... και λοιπόν τι έγινε ;
Θα τους αφήσω να με κάνουνε σαπούνι , επειδή έχεις 20% δίκιο ;
Πως το βλέπεις ;

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΗΛΩΣΗ‏

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ
Προς:
Αξιότιμο Κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας,
Αξιότιμο Κύριο Πρόεδρο της Κυβέρνησης,
Υπουργούς, Βουλευτές, Δημοσίους φορείς κλπ.
Κοινοποίηση: Σε όλες τις πρεσβείες, Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. κλπ.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΔΗΛΩΣΗ

Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες, παραλήπτες της παρούσας επιστολής - δήλωσης.
Έχω παρατηρήσει, ότι αρκετά συχνά γίνεται η χρήση του ονόματος του ελληνικού λαού, π.χ. «ο ελληνικός λαός μας ψήφισε» και του ονόματος των Ελλήνων, π.χ. «με κοινή προσπάθεια όλων των Ελλήνων θα βγούμε από την κρίση», προκειμένου να προβληθούν, δικαιολογηθούν ή νομιμοποιηθούν ποικίλες και διάφορες προτάσεις, ενέργειες και νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες δεν συμφωνώ. 

Επιπροσθέτως παρατηρώ ότι: 
- Ουδέποτε λήφθηκε υπ' όψη η προσωπική μου άποψη, γνώμη ή συμβουλή σε ζητήματα, η επίλυση των οποίων θα βελτίωνε την παρούσα πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας. 
- Ουδέποτε μου ζητήθηκε η συναίνεση ή συγκατάθεση σε οποιαδήποτε νομοθετική ή άλλου τύπου ενέργεια, όπως η ψήφιση ενός νομοσχεδίου, η επικύρωση μιας διακρατικής συμφωνίας ή σύναψης ενός δανείου.
- Ουδέποτε μπόρεσα να ελέγξω τις πρακτικές της παρούσας κυβέρνησης (όπως άλλωστε και όλων των παρελθουσών κυβερνήσεων), οι ενέργειες της οποίας απέχουν τα μέγιστα από τις προεκλογικές εξαγγελίες.

Προς τούτο σας παρακαλώ όπως, σε κάθε επόμενη αναφορά που έχει να κάνει με δηλώσεις, αναφορές και αποφάσεις στο όνομα του ελληνικού λαού και των Ελλήνων και εφ΄ όσον δεν έχει την σύμφωνη γνώμη μου, να με εξαιρείτε. Επιθυμώ λοιπόν (για παράδειγμα), να λέτε: 

«ο ελληνικός λαός εκτός του / της ................(ονοματεπώνυμο)».

Ειδικώς για τις περιπτώσεις εκείνες όπου προβαίνετε σε σύναψη δανείου καθ' οιονδήποτε τρόπο, χωρίς την συγκατάθεσή μου και εκ των υστέρων ζητάτε την συμμετοχή μου στην αποπληρωμή του, πριν την υπογραφή της σύναψης, να ενημερώνετε τον δανειοδότη σας ότι: 

«εγγυάστε την εμπρόθεσμη αποπληρωμή των δόσεων του δανείου, με συμμετοχή του ελληνικού λαού, εκτός του / της ..................(ονοματεπώνυμο)».

Επίσης σας δηλώνω ότι δεν νιώθω κανένα βάρος ευθύνης για την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας, όπως ο υπέρογκος δανεισμός ή για την χαμερπή πολιτική ζωή του τόπου, όπως διαφαίνεται από τα κατά καιρούς δημοσιοποιημένα σκάνδαλα. Ως συνέπεια των παραπάνω, δεν βλέπω κανέναν λόγο, βάσει του οποίου ζητείται η συνδρομή μου στον απεγκλωβισμό από την κρίση, στην διαμόρφωση της οποίας δεν συμμετείχα. Προς τούτο επιφυλάσσομαι, ως Ελεύθερος Πολίτης, να αποποιηθώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, οποιασδήποτε ευθύνης μου επιρριφθεί άδικα και αναίτια, όπως και οποιασδήποτε απαίτησης αποπληρωμής οφειλών από οποιονδήποτε το απαιτήσει.

Με εκτίμηση,

Ελεύθερος Πολίτης


.................. 
(ονοματεπώνυμο)



Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΛΑΝΗΣ

 

Μην πέφτετε στην παγίδα των ιεροψαλτών της δημοσιονομικής λιτότητας, των περικοπών και της αύξησης της φορολογίας (ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ..Αλλα ο Δανεισμός που δημιουργεί το πρόβλημα) 

Η δημιουργία του "ex nihilo" χρήματος (εκδοτικό προνόμιο) και η άϋλη ανατοκιζομενη πίστωση με κλασματικά αποθεματικά (χωρίς πλήρη αντίκρισμα). Οταν δεν μπορείς να πληρώσεις, παίρνουν ως αντάλλαγμα τις πηγές της πραγματικής οικονομίας. (λιμάνια, αεροδρόμια, ορυκτό πλούτο κ.α)

Η πραγματική αιτία της κρίσης είναι ότι : τα κράτη έχουν απεμπολήσει το ΥΨΙΣΤΟ προνόμιο τους (αφού ασκούν εθνική κυριαρχία) να εκδίδουν τα ίδια, το χρήμα τους ΑΤΟΚΑ και αντί αυτού το δανείζονται ΕΝΤΟΚΑ από ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες.