Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ


EPAM_LOGO_ORIZ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναγωνιστές,  Συναγωνίστριες
Το Σάββατο 6/4/2013 έγινε η πρώτη συγκέντρωση της ομάδας με εκπροσώπους των υπαρχόντων συνεταιρισμών και συναφών πρωτοβουλιών για την δράση του ΕΠΑΜ στον χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης και του συνεταιριστικού κινήματος. Από την συζήτηση και τις τοποθετήσεις των παριστάμενων προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα και αποφάσεις:
Το Ε.ΠΑ.Μ. αγωνίζεται για την ανατροπή όχι μόνο της Κυβέρνησης αλλά ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της χώρας. Για Συντακτική Εθνοσυνέλευση, για να σπάσει η συνέχεια του κράτους , για να μην αναγνωρίσουμε, να διαγράψουμε μονομερώς το χρέος, να σχίσουμε δανειακές συμβάσεις και μνημόνια.
Να βγούμε από το ευρώ, να καθιερώσουμε εθνικό νόμισμα,  για την εθνική ανεξαρτησία και ανάταξη της οικονομίας διαμέσου της ανασυγκρότησης της εγχώριας παραγωγής.  Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όλες οι πρωτοβουλίες αυτοοργάνωσης των πολιτών, σε σχήματα που μπορούν να στηρίξουν και τον κοινωνικό ιστό αλλά και την αγροτική οικονομία.
Αυτοβοήθεια, συνεργατική αλληλεγγύη, διατροφική επάρκεια, παραγωγική ανασυγκρότηση, είναι τα προτάγματα που απορρέουν από την πολιτική ανάλυση αυτής της προσπάθειας.
Ήδη το ΕΠΑΜ έχει ξεκινήσει πρωτοπόρο σε αυτό τον δρόμο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη δημιουργία 4 συνεταιρισμών ΘΑΛΕΙΝ,  ΕΛ.ΓΗ,  ΣΥΝ+ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ,  ΣΥΝ.ΖΩ,  καθώς και άλλων πρωτοβουλιών στις οποίες συμμετέχουν οι Επαμίτες.  Στόχος μας είναι η σωστή ενημέρωση των μελών και φίλων για την συνεταιριστική ιδέα και ο προσανατολισμός προς τα αντίστοιχα εγχειρήματα με διαφανείς και αναλυτικές διαδικασίες. Το καταστατικό, ο εσωτερικός κανονισμός, οι τακτικές συνελεύσεις των συνεταιριστών, η έννοια της εργασίας, είναι θέματα που πρέπει να γνωρίζει όποιος Επαμίτης θέλει να ασχοληθεί και να στηρίξει το συνεταιριστικό κίνημα.
Από τα παραπάνω συμπεράσματα, η ομάδα Αλληλεγγύη-Συνεταιριστικό Κίνημα κατέληξε στις εξής αποφάσεις:
v  Να γίνει η συγκεκριμένη εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία με σκοπό να διατυπωθούν οι πολιτικές θέσεις του ΕΠΑΜ για το συνεταιριστικό Κίνημα, οι οποίες να είναι και το αρχικό θέμα στην σελίδα της ομάδας.  Το λογότυπο της ομάδας που θα επιμεληθεί το δημιουργικό, θα αναρτηθεί στην θέση του  ΘΑΛΕΙΝ» στην κεντρική ιστοσελίδα, και θα παραπέμπει στην σελίδα της ομάδας. Εκεί θα υπάρχουν, εκτός του εισαγωγικού κειμένου, οι φάκελοι όλων των υπαρχόντων συνεταιρισμών που αποτελούν πρωτοβουλίες Επαμιτών, καθώς και το υλικό που θα αφορά τις προδιαγραφές για την δημιουργία ενός τέτοιου εγχειρήματος.  Επίσης θα δίνονται τα στοιχεία επικοινωνίας με τους υπεύθυνους της ομάδας για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία και βοήθεια.
v  Συστήνεται ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από όσους ασχολούνται ήδη με τους συνεταιρισμούς, με στόχο :
  1. Την παρουσίαση του επιχειρησιακού μοντέλου για την δημιουργία συνεταιρισμού (καταστατικό, δικαιώματα/υποχρεώσεις μελών, προδιαγραφές, πορεία έναρξης)
  2. Την σύνταξη των φακέλων των υπαρχόντων συνεταιρισμών και άλλων συναφών πρωτοβουλιών  και
  3. Την επικοινωνία με όσους πυρήνες / τομείς θέλουν ν’ ανοίξουν συνεταιρισμό.

Συναγωνιστικά και Συνεταιριστικά
Επιτροπή Αλληλεγγύης – Συνεταιριστικών Κινημάτων