Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Παρέμβαση του ΕΠαΜ στο β’ Ελληνογερμανικό Φεστιβάλ Βαϊμάρης



Ενημέρωση για τη συζήτηση ενώπιον κοινού που διεξήχθη στις 8 Μαΐου 2015 στη Βαϊμάρη της Γερμανίας στο πλαίσιο του 2ου Ελληνο-Γερμανικού φεστιβάλ συγγραφέων.
 Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Πρέσβης επί τιμή και μέλος του ΕΠΑΜ Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, το μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τις πολεμικές αποζημιώσεις Δαμιανός Βασιλειάδης και η εκδότρια του περιοδικού «Δραχμή» του Μονάχου Ιωάννα Παναγιώτου. Παρόντες περίπου 80 Γερμανοί.
Το  μέλος της Π.Γ. σ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος,  μας περιγραφει την συνάντηση.
« Ο Χιλντερ προσπάθησε στην αρχή με ερωτήσεις να βάλλει τους Έλληνες ομιλητές να αμυνθούν, αλλά γρήγορα μπήκαμε στην αντεπίθεση, εξηγώντας, κυρίως  από  πλευράς μου, τα λάθη  της Τρόικας και της Γερμανίας, που έχουν  οδηγήσει στην καταστροφή της Ελλάδος.
Διαφοροποιήθηκα από τον Βασιλειάδη στο θέμα της εξόδου μας από την Ευρωζώνη όπου αυτός ταχθηκε υπέρ της παραμονής, χωρίς όμως να παρουσιάζει  επιχειρήματα.
Ο Βασιλειάδης έδωσε μεγαλύτερη έμφαση στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Έκανα αναφορά στο ΕΠΑΜ και την πολιτική του ως προς την ΕΕ και την πρόταση μας για την έξοδο από την κρίση.
Για δυο ώρες απαντούσαμε στις ερωτήσεις των Γερμανών και στο τέλος δώσαμε ο καθένας χωριστά, συνέντευξη στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που ανήκει στον φίλο της Ελλάδος Κλάους Ντιτερεν, ο οποίος κατηγορείται σήμερα από το γερμανικό τύπο ότι ο σταθμός του είναι  κόκκινος μια και εκπέμπει την «Ρωσία Σήμερα», προβάλλοντας έτσι τις ρωσικές θέσεις στην Γερμανία.
Τελικά οι Γερμανοί που παρευρίσκοντο στην συνάντηση, πήραν όλοι τους φιλελληνική γραμμή βρίζοντας την Μερκελ και μ' ευχαρίστησαν για την τόσο ωμη ενημέρωση που τους έκανα. Προηγήθηκε ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας στο Δημαρχείο.
Το βράδυ σήμερα παίχτηκε  ένα είδος μουσικού θεάτρου, από  Γερμανούς, που περιέγραφε το ολοκαύτωμα του Κομμένου. Η εκδήλωση εντυπωσίασε τρομερά όλους τους παρευρισκόμενους θεατές.
Γενικά μετά την ομιλία μου στο Ίδρυμα Σίλερ και την χθεσινή μου παρέμβαση, οι παρευρισκόμενοι Γερμανοί (180 και στις δυο εκδηλώσεις) άρχισαν να καταλαβαίνουν το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η χώρα μας και αρκετοί από αυτούς θα άρχισαν εκστρατεία άσκησης πίεσης στους βουλευτές τους.»
Πολιτική Γραμματεία του ΕΠαΜ