Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Απολογισμός και συμπεράσματα των εκλογών της 20ης του Σεπτέμβρη




Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της 20ης του Σεπτέμβρη, που δεν ήταν το αναμενόμενο όχι μόνο για το ΕΠΑΜ αλλά και για άλλες αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις, έχουμε πλέον περάσει τον Ρουβίκωνα της κοινοβουλευτικής απολυταρχίας και βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επίθεσης κατά του λαού και της πατρίδας.

Το ΕΠαΜ κατέβηκε στις εκλογές,  με οδηγό την εντολή  του 4ου Συνέδριου.

Παρά τις  αντιξοότητες και τα προβλήματα που προέκυπταν από το περιορισμένο χρόνο της προεκλογικής περιόδου και την οικονομική στενότητα, το Μέτωπο  κινήθηκε με υποδειγματική συνέπεια, ξεπερνώντας εμπόδια που αρχικά φάνταζαν ανυπέρβλητα.
Στην κοινωνία, τα περισσότερα  μέλη και οι υποψήφιοι βουλευτές του Μετώπου,  έδωσαν με απαράμιλλο πάθος τον καλύτερο τους εαυτό.

Η παρουσία του ΓΓ του ΕΠΑΜ στα ΜΜΕ, όπου προσκλήθηκε και παραβρέθηκε με βάση τον εκλογικό νόμο ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, αλλά και αυτή των υποψηφίων μας σε πολλές πόλεις, που απέδειξαν ότι  μπορούν  να υποστηρίζουν δημόσια με άψογο τρόπο  τις θέσεις του ΕΠΑΜ και να στέκονται  με υπεροχή απέναντι σε άλλους συνομιλητές τους.

Παρ όλα αυτά όμως, το εκλογικό αποτέλεσμα για το ΕΠαΜ, όπως αρχικά  αναφέρθηκε, δεν ήταν το αναμενόμενο, διέψευσε τις ελπίδες μας για ένα καλλίτερο αποτέλεσμα  και έθεσε σοβαρά ερωτηματικά για την απήχηση του λόγου μας στον κόσμο ή τουλάχιστον για τη μετατροπή αυτής της απήχησης σε θετική ψήφο. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε ποιοι είναι οι λόγοι της μη απήχησης. Πρέπει να δούμε με σοβαρό τρόπο και όχι επιφανειακά, τι ακριβώς φταίει για να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες μας.
Η εκτίμηση πρέπει να γίνει με βάση δυο κυρίαρχες παραμέτρους
1. Τα λάθη και τις αδυναμίες μας
2. Το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που κινήθηκε η κοινωνία.

Προφανώς και δεν τίθενται σε επανεξέταση τα προτάγματα του Μετώπου, αφού αυτά αποτελούν την συστατική ουσία της ύπαρξής μας, αλλά  και το πιστεύω μας στην εναλλακτική πρότασή μας για την απελευθέρωση και την απεξάρτηση της χώρας από το μονόδρομο της υποταγής  που της έχουν  επιβάλλει.


Από εκεί και ύστερα με απόλυτη ψυχραιμία αλλά και με καλή διάθεση αυτοκριτικής, θα πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά  αν αυτό που φταίει στις συνεχείς μειώσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων του Μετώπου, οφείλεται σε έναν ή σε περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

        Στον τρόπο και στο ύφος  με τα οποία κοινωνούμε τα μηνύματα μας στην κοινωνία
        Στην εμφάνιση μας
        Στη μη παρουσία μας στα ΜΜΕ
        Στην έλλειψη τεκμηρίωσης του λόγου μας
        Στον καταγγελτικό μας λόγο
        Στη μη δημόσια και εμφανή  παρουσία στελεχών μας
        Στην έλλειψη ή τη μη συνεργασία μας με γνωστά δημόσια πρόσωπα
        Στη μη επίτευξη συμμαχιών με ομόχνωτες πολιτικές δυνάμεις 

Όλοι οι παραπάνω λόγοι  που ενδεικτικά αναφέρονται και όσοι ακόμη υπολείπονται ή θα μας επισημανθούν από τα μέλη των πυρήνων μας , θα πρέπει να τύχουν αξιολόγησης και "θεραπείας" ώστε το δυνατό συντομότερα να βελτιωθούμε ως άτομα και ως πολιτικός οργανισμός. 

Εκτός από τα παραπάνω,  η  γενική εκτίμηση του οργάνου είναι ότι, από τον Ιανουάριο και μετά, δεν δραστηριοποιηθήκαμε επαρκώς ως κεντρικά όργανα  για  να κάνουμε  το ΕΠαΜ γνωστό  στον λαό, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός πυρήνων είχε αδρανήσει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ένα ακόμη πρόβλημα, που έχει διαπιστωθεί από καιρό, είναι ότι, με εξαίρεση την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, το ΕΠαΜ δίνει την εικόνα προσωποπαγούς κόμματος, γεγονός  που οφείλεται στη δυστοκία ανάδειξης των στελεχών μας, που είτε πλαισιώνουν είτε όχι τον Δημήτρη Καζάκη. Η δυστοκία αυτή έχει επισημανθεί ότι οφείλεται κυρίως, στο γεγονός ότι δεν επισημάναμε ως όργανο  την ανάγκη αυτή και  δεν δημιουργήσαμε έγκαιρα τον μηχανισμό ανάδειξης στελεχών μας σε κεντρικό ζήτημα, αλλά  και στη  μη στήριξη από τα μέλη των πυρήνων μας εκείνων των συναγωνιστών που κατά γενική ομολογία διαθέτουν την  δυνατότητα πολιτικής παρουσίας σε ευρύτερο κοινό.

***
Στις εκλογές της 20 του Σεπτέμβρη,  ο λαός μόλις  είχε δεχθεί το τελευταίο μεγάλο «Σοκ» της  απίστευτης μετάλλαξης και αδυναμίας ενός «ηγέτη» ( κατά την προσλαμβάνουσα του λαού ), ο οποίος ενώ του έδωσε την ψευδαίσθηση ότι έμπαινε μπροστάρης στη ρήξη με τους γύπες της Ε.Ε. και του πυροδότησε την πατριωτική του υπερηφάνεια, την επομένη του μεγάλου παλλαϊκού ΟΧΙ, είπε  πολύ απλά ότι « δεν μπορούσε  να κάνει τίποτα άλλο πλην της υποταγής στο ΝΑΙ, διότι εκβιάστηκε!»
Υπό αυτές τις συνθήκες και με την πλειοψηφία του κόσμου, ευρισκόμενου σε πολιτικό και ψυχολογικό «Σοκ», κλήθηκε να ψηφήσει, υπό ασφυκτική χρονική πίεση.

Το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών ανέδειξε δύο βασικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς του λαού απέναντι στο θεσμό των εκλογών.

α)Την γενικευμένη αύξηση της αποχής και
β)την αναζήτηση του «καλύτερου» διαχειριστή των μνημονίων.
Και οι δύο αυτές κατηγορίες πολιτικής συμπεριφοράς, κατά τη δική μας εκτίμηση, διέπονται από τα ίδια χαρακτηριστικά: τη δίκαιη   αγανάκτηση και την αποστροφή του κόσμου προς το πολιτικό σύστημα, την μοιρολατρία και την αγωνιστική εγκατάλειψη.

Ένα ολόκληρο κοινοβούλιο είναι πλέον  παραδομένο σε πολιτικά κόμματα που ανταγωνίζονται μεταξύ τους ποιος είναι ο καλύτερος υπηρέτης των δανειστών και του ευρωιερατείου.

Από εδώ και πέρα η πατρίδα μας δεν μπορεί να θεωρείται ότι έχει έστω και κατ’ επίφαση δημοκρατία, διότι δεν υπάρχει η αντίθετη φωνή μέσα σε αυτό το κοινοβούλιο.
Έχουμε μια υποδειγματική κοινοβουλευτική δικτατορία.

Υπό αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, δυστυχώς το ΕΠαΜ δικαιώνεται και σύντομα θα επιβεβαιωθεί αφού η υλοποίηση του μνημονίου θα φτωχοποιήσει και θα εξοντώσει περισσότερους Έλληνες. Αυτό   συναγωνιστές όμως σημαίνει  ότι ο κάθε ένας από εμάς φέρει το βάρος αλλά και το χρέος να βγει με κάθε τρόπο στην κοινωνία. Ο αγώνας τώρα πλέον παίρνει κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Η τακτική του Μετώπου θα ανασυγκροτηθεί προς αυτό το σκοπό και επικεντρώνεται στις παρακάτω ενέργειες.

Η τακτική του Μετώπου

        Επανασυσπείρωση των πυρήνων: Οι πυρήνες και οι τομείς σε όλη την Ελλάδα, πρέπει τακτικά να οργανώνουν ανοιχτές συναντήσεις  στις όποιες  θα παρευρίσκονται μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και συναγωνιστές που θα αποστέλλονται από το Κεντρικό Όργανο.  Αυτή η διαδικασία θα συντονίζεται από τον Οργανωτικό Γραμματέα.

         Διαμόρφωση του νέου προγράμματος του e-roi  και ανάδειξη όλων των στελεχών μας από αυτό.

        Τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί που διατίθενται, έστω και με κόστος, πρέπει να μας προβάλλουν. (Συνεντεύξεις, αναμεταδώσεις προγραμμάτων e-roi, μαγνητοσκοπημένα βίντεο, κλπ)
Θα ετοιμαστούν σποτάκια στη λογική του επιτυχημένου προεκλογικού σποτ, ενώ θα μαγνητοσκοπούνται τηλεοπτικές εκπομπές που θα φιλοξενούν και πολιτικές προσωπικότητες  εκτός ΕΠαΜ.

        Ο τομέας επικοινωνίας θα παρουσιάσει έγκαιρα στην ΠΓ  ένα σχέδιο επικοινωνίας για την περίοδο αυτή, που θα εδράζεται σε δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης στη βάση  ερωτηματολόγιου που θα ετοιμάσει.

        Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας μας «ΑΝΑΠΟΔΑ»: θα εντατικοποιήσουν  την ωραία προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει,  αναδεικνύοντας σιγά σιγά όλα τα στελέχη μας παρουσιάζοντας την δουλειά τους στην περιοχή ευθύνης τους  έτσι ώστε να προβληθούν και να επιβραβευτούν για τις προσπάθειες τους  από την τοπική τους κοινωνία. Σκοπός πρέπει να είναι  η εφημερίδα μας , να βρίσκεται σε κάθε καφενείο, σε κάθε μαγαζί, στα χέρια του κάθε συμπολίτη μας. Είναι το βασικό μας όπλο διάδοσης του ΕΠαΜ. Επόμενος στόχος μας είναι να βγει και στα περίπτερα.

        Στο προσεχές διάστημα  θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια συγγραφής και τεκμηρίωσης του κυβερνητικού μας προγράμματος που θα δίνει συγχρόνως και απαντήσεις στη παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ανοικοδόμηση της χώρας.
        Στην προσπάθεια αυτή κάθε επιστήμονας, συναγωνιστής, μέλος ή  φίλος  και όχι μόνο, που εργάζεται  στην υγεία, στην παιδεία, στην γεωργία, στην ενέργεια, στην τεχνολογία κλπ, μπορεί να συμβάλει ανάλογα του χρόνου και των δυνάμεών του, στην κατεύθυνση τεκμηρίωσης ενός προγράμματος εθνικής ανασυγκρότησης.

         Ξέχωρα από τα παραπάνω, η Πολιτική Γραμματεία θα προχωρήσει σε κάλεσμα κάθε δημοκρατικής, αντιμνημονιακής πολιτικής  δύναμης, κάθε συλλογικότητας και κάθε πολίτη εργαζόμενο η ανεργο, στη βάση των προταγμάτων μας, για τη δημιουργία της μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας για την ανατροπή του κατοχικού καθεστώτος .

        Γνωρίζουμε και από το παρελθόν ότι, κυρίως με τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, κάτι τέτοιο δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση, όμως (επίσης γνωρίζουμε ότι) δεν θα δώσουμε και σε κανένα τη  δικαιολογία να πει, ότι δεν επιδιώξαμε την συστράτευση απέναντι στον κοινό αντίπαλο.

***

Συναγωνιστές και συναγωνίστριες

Επί πέντε χρόνια τώρα το ΕΠαΜ δέχεται ένα σιωπηλό πόλεμο από το σύστημα.
Πέντε χρόνια με συγκολλητική ουσία τον Δημήτρη Καζάκη, απλοί πολίτες αγωνιστές, προερχόμενοι από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, από όλη την Ελλάδα, έχουμε συγκροτήσει και κρατούμε την σημαία του πατριωτικού Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου, σε πείσμα όσων πίστευαν ότι αυτή η διαφορετικότητα, η απόσταση, τα συνεχιζόμενα οικονομικά και βιοποριστικά μας προβλήματα και ο «ερασιτεχνισμός» ως προς την αντιμετώπιση των πολιτικών μεθοδεύσεων του συστήματος, θα έκαμπτε το ηθικό μας και θα αυτοδιαλυόμασταν.

Πέντε χρόνια τώρα τους διαψεύδουμε με την ατσάλινη θέληση μας, και το πείσμα μας, για τα δίκαια του αγώνα μας.

Πέντε χρόνια τώρα αποδείξαμε ότι το ΕΠαΜ έχει αγωνιστές που θα το πάνε μέχρι τέλους, μέχρι την πλήρη απελευθέρωση της πατρίδας, με στόχο την αποκατάσταση της νομιμότητας και τις Δημοκρατίας

Έχουμε κάνει κτήμα μας πλέον την δημοκρατική μετωπική συνύπαρξη και την έννοια της ενότητας και του ομαδικού μαχητικού πνεύματος.

Η τελική νίκη θα είναι του λαού με το ΕΠαΜ στην πρωτοπορία.

25/09/2015
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠαΜ