Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

2η ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ


                                                           
                                                    
Αγαπητοί Αστρόφιλοι , το Παράρτημα Σαλαμίνας της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος που εδρεύει στο Βόλο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2011 από μια ομάδα Ερασιτεχνών Αστρονόμων  της Σαλαμίνας  με σκοπό την Διάδοση και Εκλαΐκευση της Επιστήμης της Αστρονομίας , μέσω των κάτωθι στόχων.

 1.Πραγματοποιηση Μαθημάτων Λαϊκής Αστρονομίας σε συνεργασία με Δήμο, Σχολεία και άλλους φορείς.

2.Οργανωση Αστροβραδιων  (Παρατηρήσεις με Τηλεσκόπια σε εξοχικές περιοχές της Σαλαμίνας)

3.Διεξαγωγη Μαθητικών Διαγωνισμών με ανάλογες βραβεύσεις.

4.Επισκεψεις σε Αστεροσκοπεία.

5.Εκδηλωσεις με Διαλέξεις από επιφανείς επιστήμονες.

6.Κατασκευη Δημοτικού Αστεροσκοπείου.

Ένα έτος μετά την Ίδρυση του,  το Παράρτημα Σαλαμίνας  ανέπτυξε αρκετούς από τους στόχους του Όπως:
1.ΑΣΤΡΟΒΡΑΔΙΑ στις 9-7-2011 με κεντρικό στόχο την παρατήρηση του Κρόνου όπου η συμμετοχή κοινού ξεπέρασε τα 250 Άτομα.
2.Συμμετοχη στο εορτασμό των << ΑΙΑΝΤΕΙΩΝ >> (Τοπική εορτή) με παρουσίαση του θέματος << ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ >>.
3. Πραγματοποίηση Μαθημάτων Λαϊκής Αστρονομίας σε συνεργασία  με το Δήμο Σαλαμίνας , κάθε Σάββατο 12.00-14.00 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου  << Δημήτρης Μπόγρης>>.
4.Προωθηση στα Σχολεία της Σαλαμίνας του Διεθνούς Διαγωνισμού Επιστημονικής Έκθεσης << Γίνε Επιστήμονας του Cassini για μια Μέρα.>>, σε συνεργασία με την Ομάδα Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα με τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής, Κο Ξ. ΜΟΥΣΑ Έγινε παρουσίαση των στόχων του Διαγωνισμού σε αρκετά Σχολεία της Σαλαμίνας.

5.Υποβολη πρότασης Κατασκευής Δημοτικού Αστεροσκοπείου  στην Συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας  Σαλαμίνας του Δήμου Σαλαμίνας στις 30-1-2012 όπου έγινε ομόφωνα αποδεκτή.  Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση είχε υποβληθεί από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος Κο  Κ. Ραπατζίκο από το 2008 στον Δήμο και είχε εγκριθεί η καταλληλότητα της περιοχής από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
6.Κοπη Πίττας- Παρουσίαση  του πρόσφατου βιβλίου του Κου
 Ξ. ΜΟΥΣΑ με τίτλο ,
<< Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, Ο Αρχαιότερος Υπολογιστής και Αστρονομικό Όργανο >> . Η παρουσίαση έγινε από τον Μαθηματικό Κο  Δ. ΚΡΙΑΡΗ.
7.Συμμετοχη του Παραρτήματος μας στην Εκδήλωση των Εγκαινίων της Πλατείας Μακεδονίας  με Τηλεσκόπια  και διανομή δωρεάν  Αστρονομικής αφίσας στα μικρά παιδιά.
8. Στις 6-6-2012 έγινε Παρατήρηση  της Διάβασης της Αφροδίτης από τον Ηλιακό Δίσκο στο Προαύλιο χώρο  του Ι.Ν. Παναγίας Ελευθερώτριας ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο που φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε.
9. Στις 29-6-12 στην Τελετή Βράβευσης των Μαθητών που έλαβαν μέρος στον Διαγωνισμό CASSINI της ΝΑSΑ μεταξύ 82 Σχολείων  η Μαθήτρια της Δ΄ Τάξης Δημοτικού των Εκπαιδευτήριων «ΗΛΙΑΔΗ» ΕΛΕΝΑ ΛΑΜΠΙΡΗ κατέλαβε την Πρώτη θέση σε Πανελλαδικό Επίπεδο. Στην επίσημη Ιστοσελίδα της NASA
http://saturn.jpl.nasa.gov/education/scientistforaday10thedition/international/winners2011/  δημοσιεύεται  το όνομα της και η φωτογραφία της.

Στις επόμενες Δραστηριότητες, εντάσσονται :

.Θερινή Συναυλία με Πανσέληνο στις 31-8-2012.

.Παρουσίαση Αστρονομικών Θεμάτων στα Σχολεία  της Σαλαμίνας, ως επίσης και διοργάνωση παρατηρήσεων σε συνεργασία με αυτά.

.Ραδιοφωνική Εκπομπή σε τοπικό Σταθμό που θα αφορά την<< Μυθολογία των Αστερισμών >> & Επίκαιρα Αστρονομικά θέματα.





                                                       ΜΕ ΤΙΜΗ




   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κ. ΡΑΠΑΤΖΙΚΟΣ                                                                          Σ. ΡΑΠΤΗΣ