Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Το Ε.Πα.Μ. για τους ανασφάλιστους του ΟΑΕΕ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Μάιο του 2010 η χώρα μας πέρασε και επισήμως στα χέρια των διεθνών τοκογλύφων. Από τότε ο λαός μας στο σύνολό του βιώνει ένα μαρτύριο χωρίς τέλος. Καμία κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα δεν έμεινε αλώβητη από τον Αρμαγεδδώνα που εξαπολύθηκε από τις κυβερνήσεις των μνημονίων. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση.

Η καταστροφή της εσωτερικής αγοράς, η ύφεση που γίνεται αποπληθωρισμός, η ανεργία, η ανέχεια τους τσάκισε. Ήρθε η σειρά του Ασφαλιστικού τους!

Η πρώτη πράξη του δράματος άρχισε με το PSI του Μαρτίου του 2012, στο οποίο κουρεύτηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατά 12 δις ευρώ. Συγκεκριμένα ο ΟΑΕΕ συμμετείχε εθελοντικά στο πρόγραμμα με 18,4 εκατομμύρια ευρώ τα οποία υποχρεωτικά μετατράπηκαν σε ομόλογα από την Τράπεζα της Ελλάδος και εν συνεχεία κουρεύτηκαν. Αυτή, μαζί με τη μόνιμη καταλήστευσή τους από τις Κυβερνήσεις, είναι και η κύρια αιτία που τα ταμεία είναι ελλειμματικά.  Και όχι τα διάφορα επιδόματα όπως διατείνονται τα κυρίαρχα μέσα προπαγάνδας.

Σήμερα ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας είναι ανασφάλιστος και το ταμείο του δεν του καλύπτει τα έξοδα της ιατροφαρμακευτικής του περίθαλψης. Τα έξοδα αυτά όμως καλείται να τα πληρώσει στο τέλος του χρόνου καθότι η ασφάλιση είναι υποχρεωτική. Με άλλα λόγια οι οικονομικά εξουθενωμένοι τέως ασφαλισμένοι των ταμείων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον και για τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρθηκαν.

Επιπρόσθετα μέσα στα τέσσερα χρόνια μνημονίου η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έπεσε κατά 37,2 % (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ), ενώ οι φόροι αυξήθηκαν φέρνοντας την Ελλάδα στη πρώτη θέση παγκοσμίως στη φορολόγηση των μικρομεσαίων νοικοκυριών (ΟΟΣΑ). Η ανεργία έχει φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια άτομα και το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Σε τέτοιες συνθήκες είναι αδιανόητο για έναν ελεύθερο επαγγελματία να καταφέρει να εξυπηρετήσει, πολλώ δε μάλλον να αποπληρώσει, τα επιχειρηματικά του δάνεια προς τις τράπεζες ή να πληρώσει την εφορία.

Σε αντίθεση όμως με τους μεγαλοπαράγοντες της διαπλεκόμενης οικονομίας και της πολιτικής, οι οποίοι ενώ χρωστούν εκατομμύρια στις τράπεζες και χιλιάδες ή και εκατομμύρια στην εφορία αντιμετωπίζονται με εξαιρετικά ήπιο τρόπο από το νόμο, οι μικροί και μεσαίοι ελευθεροεπαγγελματίες για χρέη μερικών χιλιάδων απειλούνται με αυτόφωρο, προφυλακίσεις, ενδεχομένως βαριές φυλακίσεις (ισόβια), κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο δεν στηρίζει απλώς, ούτε στέκεται αλληλέγγυο στους ελευθεροεπαγγελματίες. Συστρατεύεται με τις προσπάθειες τους,  υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας είναι κοινός και αφορά όλο το λαό και όχι μια μόνο κοινωνική ομάδα. Συμφωνεί απόλυτα με τα αιτήματα της ομάδας ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Ναυπλίου και τα θεωρεί ως μια άριστη αφετηρία για την κλιμάκωση του αγώνα στη κατεύθυνση της οριστικής λύσης που θα λυτρώσει τη χώρα μας και τον λαό από τη νέα Κατοχή.

Και μιλάμε για οριστική λύση γιατί το σκηνικό που περιγράφηκε παραπάνω δεν μπορεί παρά να χειροτερέψει. Αφού πολύ απλά κάποιοι πρέπει να επωμιστούν το βάρος των «θαλασσοδανείων». Ποιος θα πληρώσει αν όχι οι μικρομεσαίοι ελευθεροεπαγγελματίες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και… οι άνεργοι; Ποιος θα πληρώσει αν όχι τα νοικοκυριά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με δημόσιο χρήμα, για την κάλυψη των ζημιών από τα θαλασσοδάνεια των ντόπιων ολιγαρχών; Ποιος θα σηκώσει το άχθος του νέου δανεισμού που συνοδεύει την «έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» και το πλαστό «πρωτογενές πλεόνασμα», αν όχι τα αδύναμα οικονομικά στρώματα; Τουτέστιν νέες φοροεπιδρομές και χαράτσια μαζί με κουρέματα καταθέσεων και μαζικές κατασχέσεις-πλειστηριασμούς για το γνωστό υποζύγιο.

Επιπλέον στη πράξη καταργείται η φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς ο ασφαλισμένος οφείλει να πληρώσει το 15% του κόστους ως συμμετοχή, να δώσει ένα ευρώ για κάθε σελίδα συνταγής (έως τρία φάρμακα ανά σελίδα) και τέλος να χρεωθεί τη διαφορά μεταξύ της τιμής του πρωτοτύπου φαρμάκου και του γενοσήμου στα περισσότερα φάρμακα, ενώ σε άλλα τη διαφορά μεταξύ της τιμής μεταξύ ακριβότερου και φθηνότερου γενοσήμου φαρμάκου καθώς και το εξωφρενικό σε φάρμακα όπου δεν υπάρχουν γενόσημα ο ασφαλισμένος χρεώνεται τη διαφορά βάση μιας αυθαίρετης τιμής αναφοράς.

Τέλος, καταργείται και η νοσοκομειακή περίθαλψη αφού το σύστημα υγείας είναι διαλυμένο, με νοσοκομεία και κέντρα υγείας κατεστραμμένα με ελλείψεις στα απολύτως βασικά και απαραίτητα.

Κατά συνέπεια τίθεται επί τάπητος η ανάγκη για το συνολικό οικονομικό και πολιτικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας έχοντας ως βασική προϋπόθεση την ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας,
• μέσω της εξόδου από την ευρωζώνη και τη μετάβαση σε Εθνικό Κρατικό Νόμισμα για τον έλεγχο και την τόνωση της οικονομίας μας χωρίς τα δεσμά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του νέου Δημοσιονομικού Συμφώνου
• της εξόδου από την ΕΕ καθότι αυτή μετατρέπεται σε αυτοκρατορία (ομοσπονδία περιφερειών περισσότερο, παρά εθνικών κρατών),
• της Σεισάχθειας στα ιδιωτικά χρέη ώστε να ανασάνει ο λαός,
• της μη αναγνώρισης και μονομερούς διαγραφής του δημοσίου χρέους για να αναταχθεί η ελληνική οικονομία.

Μόνο όταν υλοποιηθούν τα παραπάνω πολιτικά προτάγματα θα δοθεί μια οριστική λύση υπέρ των συμφερόντων του λαού και της χώρας μας.

Αθήνα Απρίλιος 2014
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.