Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Νέες εκλογές τον Ιούνιο - Ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις (όλο το χρονικό)



Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά αποφασίστηκε η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα στις 17 Ιουνίου.
Διαβάστε αναλυτικά τις εξελίξεις
18:00 Την εκτίμηση ότι «μόνη ευκαιρία ο λαός να δώσει δύναμη στο ΚΚΕ, το κόμμα που δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί» εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα.
Τόνισε επίσης πως πλέον τίθεται «νέο δίλημμα με παλιά μορφή, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά» και συμπλήρωσε ότι «οι πρώτοι κινδυνολογούν και οι άλλοι εφησυχάζουν, αφοπλίζοντας το λαό και σπέρνοντας χάρτινες προσδοκίες. Δεν φέρνουν αλλαγή πολιτικής και τα δύο σκέλη του διλλήματος».
Υπογράμμισε επιπλέον πως το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει στη διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας.



17:40 «Για μερικές χιλιάδες ψήφους βρεθήκαμε στη δεύτερη θέση, στις εκλογές τις 6ης Μαΐου, κι έτσι δεν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε πράξη την υπόσχεσή μας για τη δημιουργία κυβέρνησης της Αριστεράς», είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των επίσημων δηλώσεων, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε «σχέδιο για τη δημιουργία ενωτικής κυβέρνησης πάνω σε 5 άξονες. Όμως τα κόμματα του μνημονίου παραμένουν πιστοί στις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους στην Μέρκελ και την Λαγκάρντ».
«Αυτοί μας έθεσαν το δίλημα μνημόνιο ή εκλογές. Προσπάθησαν να μας εκβιάσουν. Με αίσθηση της ιστορικής και πατριωτικής ευθύνης εμείς δεν προδίδουμε κανέναν» τόνισε ο Αλέξη Τσίπρας.
«Οι δυνάμεις του χθες, αυτοί που κατεδάφισαν την κοινωνία επί δύο χρόνια, ψάχνουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία επιβίωσης, τρομοκρατώντας και απειλώντας τον ελληνικό λαό. Ο λαός δεν εκβιάζεται και δεν τρομοκρατείται. Τώρα είναι η ώρα να τους στείλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, σχηματίζοντας ισχυρή κυβέρνηση της Αριστεράς. Το χρωστάμε στην ιστορία της πατρίδας μας και τις επόμενες γενιές».



17:29 «Κάποιοι δεν άκουσαν όταν προειδοποιούσα για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και τώρα οδηγούν τη χώρα σε περιπέτεια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.
«Απέναντι μας έχουμε όσους υπερασπίζονται ένα ξεπερασμένο χθες και υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Όσους θέλουν τη διάλυση της αστυνομίας, όσους αποκλείουν λιμάνια, διώχνουν τουρίστες. Όσους επιμένουν στον κρατισμό και τη σπατάλη. Όσους τάζουν λεφτά που δεν υπάρχουν. Ήδη δημιουργούν ανησυχία και φόβο στους πολίτες δίνοντας επιχειρήματα στους εχθρούς της Ελλάδας. Ταυτίζονται τόσο πολύ με τις εμμονές τους που υπονομεύουν την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Η χώρα μας ζει τις πιο κρίσιμες και δύσκολες στιγμές από την μεταπολίτευση. Το παρόν και το μέλλον μας απειλείται. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την παραμονή μας στο ευρώ και την Ευρώπη και την αλλαγή των όρων του μνημονίου που βυθίζει τη χώρα στην ύφεση. Πριν τις εκλογές είχα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Έκανα τα πάντα για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Κάποιοι δεν άκουσαν και οδηγούν τη χώρα σε περιπέτεια» σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς.



16:40 «Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μπλοκαρίστηκαν από την επιμονή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να συνεχίσουν να υπηρετούν τα συμφέροντα όχι του ελληνικού λαού αλλά του μνημονίου», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.
Παράλληλα τόνισε ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς επέδειξαν αλαζονεία, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φώτη Κουβέλη ανέφερε ότι υπήρχε καλή πρόθεση πάνω στην πρόταση που είχε καταθέσει, αλλά δεν συγκεντρώνονταν οι αναγκαίοι βουλευτές για το σχηματισμό κυβέρνησης.




16:30 Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, την Παρασκευή θα εκλεχτεί προεδρείο και το Σάββατο θα αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής προκειμένου να διεξαχθούν οι νέεςεκλογές.
16:20 Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέληςδήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επέμεινε στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης και τόνισε ότι «από την πρώτη στιγμή, κάποιες δυνάμεις είχαν την επιλογή να γίνουν εκλογές».
«Έκανα ότι μπορούσα προκειμένου να μην υπάρξει προσφυγή της χώρας σε εκλογές. Υποστήριξα ότι θα έπρεπε να μετέχουν οι δυνάμεις που θέλουν αποδέσμευση και παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη'. Πρότεινα ότι θα έπρεπε να υπάρξει δέσμευση των δυνάμεων για την έναρξη διαπραγμάτευσης σχετικά με την αποδέσμευση της χώρας από το Μνημόνιο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.



16:16 Αύριο στις 13.00 θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές.
16:12 «Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιο έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τους πολιτικούς αρχηγούς υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Κάθε Έλληνας πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. Επικράτησε τυχοδιωκτισμός και αλαζονεία» επισήμανε ακόμα.
Παράλληλα δήλωσε πως «ακούσαμε να διατυπώνεται από τον κ,. Καμμένο η πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή πρόταση. ΤοΠΑΣΟΚ ηττήθηκε και μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα πολύ λιγότερο, αλλά τηρήσαμε μια απόλυτα υπεύθυνη στάση»
Έκανε λόγο και για τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, διευκρινίζοντας ότι «κάναμε προσπάθεια να πείσουμε αυτά τα δύο κόμματα να προχωρήσουμε σε μία συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Ελληνες, δεν το πετύχαμε».
Δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ακόμα πως «κάποιοι παρερμηνεύουν την ερμηνεία του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός δεν ήθελε εκλογές».




16:02 «Τελείωσε η διαβούλευση» τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι θα κάνει δηλώσεις από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
16:01 «Προτείναμε συγκεκριμένη κυβέρνηση εθνικού σκοπού την αρνήθηκαν. Προτιμούν τους δανειστές από την εθνική λύση», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.




16:00 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
14:05 Ξεκίνησε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών




13:55 Έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης και ο Αντώνης Σαμαράς.



13:40 «Ο ελληνικός λαός έδωσε μια σαφέστατη εντολή. Απαλλαγή από το μνημόνιο» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ τόνισε ότι «κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν γίνεται με προβοκάτσιες».






13:35 Αναχώρησαν από τα γραφεία των κομμάτων τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.


Εν τω μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για τη 1 το μεσημέρι συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή οι πολιτικοί αρχηγοί με τον κ. Παπούλια.
(Τα βίντεο είναι από το real.gr και το enikos.gr)
Πηγή: http://topontiki.gr