Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Που πληρώθηκε με ρίσκο το ομόλογο των 436 εκατ. ευρώ

Διαβάστε τι αναφέρει δημοσίευμα των New York Times για το ομόλογο των 436 εκατ. ευρώ που αγοράστηκε από Fund με έδρα τις Νήσους Cayman
Χρήστος Δεμέτης
news247 Μάϊος 16 2012 18:25

Στην κατοχή του "Dart Management Fund" πέρασε το 90% των 436 εκατ. ευρώ που πλήρωσε χθες το ελληνικό Δημόσιο για το ομόλογο που έληγε. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Το συγκεκριμένο Fund που έχει ιδρυτή τον Kenneth Dart και έδρα του τις Νήσους Cayman, είναι ένα από τα πιο γνωστά "vulture Funds" (σε ελεύθερη μετάφραση "γύπες"), όπως χαρακτηριστικά τα περιγράφει το εν λόγω δημοσίευμα.

Τα συγκεκριμένα Funds αγοράζουν ομόλογα χωρών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στη συνέχεια κινούνται νομικά κατά των κυβερνήσεων των χωρών αυτών, σε περίπτωση που αθετήσουν την υποχρέωση πληρωμής και δεν αποπληρώσουν στο 100%.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο μεγαλύτερος όγκος των ομολόγων αγοράστηκε στα 60-70 σέντς του δολαρίου, έτσι το Fund πραγματοποίησε τεράστια κέρδη. Στην ουσία αύξησε το κεφάλαιο του μέχρι και 40% αφού πληρώθηκε στα 100 σεντς.

Μέχρι σήμερα, το Dart Fund έχει ήδη μηνύσει την κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία χρεοκόπησε το 2002, και στόχος του είναι να λάβει έως και 2 δισ. δολάρια μέσω αμερικανικών δικαστηρίων.

Καμία επίσημη δήλωση δεν έχει γίνει μέχρι τώρα από το Fund, σύμφωνα με τον Lynn Smith που το εκπροσωπεί.

"Μας έπιασαν σε στιγμή αδυναμίας"

Ο σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην αμερικάνικη εφημερίδα ανέφερε ότι η απόφαση δεν είναι οδηγός για μελλοντικές αποφάσεις. "Μας έπιασαν σε στιγμή αδυναμίας", πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Jason Manolopoulos διαχειριστής του Dromeus Capital Fund και συγγραφέας του βιβλίου "Απεχθές ελληνικό χρέος", έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτήν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι μπορεί να εξοργίσει τους 150.000 ομολογιούχους στους οποίους επεβλήθη το κούρεμα του 75% στα ομόλογα που κατείχαν.

"Η απόφαση της πληρωμής είναι ένα τεράστιο λάθος. Αφήνει χώρο και πυρομαχικά στα Funds να επιτεθούν", είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται εν συνεχεία, ότι για το χρέος των 6 δισ. ευρώ περίπου που παραμένει εκτός PSI, η επόμενη πληρωμή εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο, αν και αφορά ποσό μικρότερο από το χθεσινό.

Και οι οι διαχειριστές αυτών των Funds βλέπουν σε κάθε περίπτωση πολύ θετικά, το ενδεχόμενο να χρειαστεί κάποια στιγμή νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Η εφημερίδα τονίζει ότι, η Ελλάδα βρίσκεται εν όψει εκλογών, και αν εκλεγεί αριστερή κυβέρνηση υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, τότε η στάση έναντι των ομολογιούχων δανειστών μπορεί να σκληρύνει.