Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Η Κυβέρνηση ν’ ανοίξει τώρα την ΕΡΤ



Ανακοίνωση

Στις 11/6/2013, η τρικομματική τότε κυβέρνηση με μία ακόμα αντισυνταγματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έριξε μαύρο στις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες κλείνοντας την ΕΡΤ.  Ένα τελειωτικό χτύπημα στην δημοκρατία στον τόπο μας.
Με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, πέταξε κυριολεκτικά στο δρόμο 2656 εργαζόμενους, χωρίς να τηρήσει καν τις ενέργειες που προβλέπει το ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο.
Μια απάνθρωπη ενέργεια φασιστικού τύπου, πλήρως ενταγμένη στις επιταγές της τρόικας, και στους ξένους και ντόπιους τοκογλύφους. 
Η άμεση αντίδραση των εργαζομένων της ΕΡΤ, η μεγαλειώδης κινητοποίηση του λαού στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, κατέδειξε με έντονο τρόπο τον διακαή πόθο της κοινωνίας, να ξεμπερδέψει μια και καλή με το κατοχικό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα από τον Μάιο του 2010.
Σήμερα 20 μήνες μετά, και ήδη ένα μήνα από τις εκλογές, η νέα «φιλολαϊκή» συγκυβέρνηση παρά την απόλυτη δέσμευση για πλήρη αποκατάσταση στο μεγάλο έγκλημα απέναντι στην δημοκρατία, στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των αγωνιζόμενων εργαζόμενων στην ΕΡΤ open, στην ΕΡΤ 3 και στις περιφερειακές ΕΡΑ, απλώνει την ανησυχία και τον προβληματισμό σε όλους αυτούς που επένδυσαν με την ψήφο τους στην απόδοση της δικαιοσύνης.
Ειδικά μετά την συνθηκολόγηση της νέας κυβέρνησης στο πρόσφατο  Eurogroup  με την αίτηση  παράτασης της Δανειακής Σύμβασης και του μνημονίου, αλλά και την λίστα του υπ. Οικονομικών που εγκρίθηκε από τους εταίρους και μεταξύ άλλων προβλέπει την συνέχεια της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, προμηνύονται δυσάρεστες εκπλήξεις.
«Σε διάστημα ενός μήνα θα έρθει προς συζήτηση στην Βουλή το σχέδιο νόμου για την επανίδρυση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, που θα δημιουργεί ένα διαυγές και κατοχυρωμένο νομικό πλαίσιο, χωρίς ρεβανσισμούς, προχειρότητες και μαύρο στις οθόνες» δήλωσε προ ημερών ο υπουργός Επικρατείας Ν.Παππάς.
Τι σημαίνει αλήθεια «μηδενική βάση. και «επανίδρυση της ΕΡΤ σε κατοχυρωμένο νομικό, πλαίσιο»; Η ΕΡΤ είχε και έχει  ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, (ν.1730/87)
Κύριο μέλημα της νέας κυβέρνησης αν την ενδιαφέρει να αποκαταστήσει την δημοκρατία και να αποδώσει πραγματική δικαιοσύνη, είναι να προχωρήσει σε άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία αντισυνταγματικά η  προηγούμενη δωσίλογη κυβέρνηση κατήργησε την ΕΡΤ.
Να επαναφέρει όλες τις δομές που υπήρχαν έως και τις 11 Ιουνίου 2013 ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένης της επαναλειτουργίας της ΕΤ 1. Να τοποθετήσει αυτοδίκαια όλους τους παράνομα απολυθέντες εργαζόμενους στην θέση τους, μεριμνώντας για πλήρη  και δίκαιη αποκατάσταση των υλικών και ηθικών  βλαβών που υπέστησαν.
Είναι άκρως απαράδεκτο ένα περίπου μήνα μετά τις εκλογές να εκπέμπει ως δήθεν «δημόσια ραδιοτηλεόραση» το εκτρωματικό μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ στους δέκτες του ελληνικού λαού, συνεχίζοντας την παραπληροφόρηση.
Να ξεκινήσει διάλογο με τους εργαζόμενους,  με την ΕΡΤ σε πλήρη λειτουργία, προχωρώντας άμεσα στην συνδιαμόρφωση ενός πλαισίου νόμου στους εξής βασικούς άξονες:

·         Την υιοθέτηση της αυτοδιαχείρισης στην  δημόσια ραδιοτηλεόραση, λαμβάνοντας υπ’όψη την πολύμηνη εμπειρία  των εργαζομένων που κράτησαν το χαρακτήρα του δημόσιου μέσου σε δυσκολότατες συνθήκες. Ήδη εξαιρετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο.
·         Την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης με την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, που θα αναπαράγουν τον κρατισμό και τις κάθε είδους κυβερνητικές παρεμβάσεις στην λειτουργία της ΕΡΤ.  Εκλεγμένα συντονιστικά από την βάση των εργαζομένων, στην λογική της αυτοδιεύθυνσης με υποχρέωση ανακλητότητας και λογοδοσίας σε όλους τους τομείς ευθύνης, επιβάλλεται να αντικαταστήσουν το παλιό μοντέλο διοίκησης.
·         Την επανενεργοποίηση της ΑΣΚΕ (Αντιπροσωπευτική Συνέλευση Κοινωνικού Ελέγχου) ακροατών – τηλεθεατών . Η συμμετοχή της κοινωνίας στο συνδιαμόρφωση του εκπεμπόμενου προγράμματος, στην διασφάλιση της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού της τέχνης, είναι απόλυτη υποχρέωση του δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης στην αμφίδρομη σχέση με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Κάθε πολίτης (έστω και ένας) κάθε συλλογικότητα πρέπει να έχει απρόσκοπτη  αδιαμεσολάβητη πρόσβαση και αναφαίρετο δικαίωμα να δημοσιοποιήσει   την άποψή ή το πρόβλημα του μέσω της  Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης
  • Την αποκατάσταση και πλήρη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, με συμβάσεις αορίστου χρόνου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για όλους τους εργαζόμενους. Ρύθμιση όλων των χρόνιων αδικιών που προϋπήρχαν στο παλιό κομματοκρατούμενο καθεστώς της ΕΡΤ 
Να εξασφαλίσει κατοχυρώνοντας:
Την παραγωγή προγράμματος των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών που θα εμπνέονται από τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Και θα διέπονται από την αντικειμενικότητα και πληρότητα της πληροφόρησης, την πολυφωνία, την καλή ποιότητα των εκπομπών, την διαφύλαξη της ποιότητας της ελληνικής γλώσσας, του σεβασμού της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου του ατόμου και την διαφύλαξη παραγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παράδοσης. (Αρθρο 3 ν.1730/87).
Η επαναλειτουργία της ΕΡΤ είναι δικαίωση ενός μεγάλου και αξιοπρεπούς αγώνα των εργαζομένων και αλληλέγγυων πολιτών, ενάντια στο φασιστικό κλείσιμό της. Είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και της ομογένειας, που ενίσχυσε με κάθε τρόπο την αντίσταση στις πολιτικές της βαραβαρότητας.
Το ΕΠΑΜ καλεί και προτρέπει τους εργαζόμενους να μην κάνουν βήμα πίσω από τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, απαντώντας δυναμικά στις όποιες μεθοδεύσεις επιχειρηθούν από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αλλοίωσης και πιθανού εγκλωβισμού των αιτημάτων τους.
Το ΕΠΑΜ, συμμετείχε ενεργά σε όλη την διάρκεια της λειτουργικής κατάληψης, στηρίζοντας τους εργαζόμενους, προσπαθώντας με τον καταλυτικό του ρόλο να αποκαλύπτει την γενική εικόνα του προβλήματος στην χώρα. Μέχρι και σήμερα στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, μη νομιμοποιώντας την ΝΕΡΙΤ, Συνεπές στους αγώνες του λαού μας για κοινωνική απελευθέρωση, λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία.
Πολιτική Γραμματεία ΕΠΑΜ
26/2/2015