Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Το ΕΠΑΜ για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών



Ανακοίνωση

Ψηφίστηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και την συνεπικουρία των μνημονιακών κομμάτων, ο νόμος – πλαίσιο για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών, σύμφωνα με τις επιταγές του 3ου μνημονίου και τις εντολές των δανειστών. Ουσιαστικά πρόκειται για την εγκληματική επανάληψη επί το χείριστον, της «δήθεν διάσωσης» του παρασιτικού τραπεζικού συστήματος, που έχει κοστίσει πάνω από 200 δις ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο και έχει προκαλέσει  ανυπολόγιστη ζημιά στην υπό ολοκληρωτική κατάρρευση, ελληνική οικονομία.
 Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και προς όφελος της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας τραπεζιτών και δανειστών αφού:
  1. Τα περίπου 14,5 δις ευρώ που αποφάνθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πως χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,  σε μεγάλο μέρος τους θα χρεωθούν στον Έλληνα φορολογούμενο. Το υπόλοιπο μέρος θα αντληθεί από μια σειρά χρηματιστηριακών προϊόντων (μετοχές, ομόλογα, cocos) ευνοώντας την ασύδοτη κερδοσκοπία.
  2. Η απόφαση για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης προέκυψε από τα τεστ αντοχής που διενήργησε η ίδια η ΕΚΤ, σε περίοδο αναστολής των τραπεζικών εργασιών (capital controls).  Τα στοιχεία για τις μετρήσεις αντλήθηκαν  πριν από το ανεκδιήγητο μορατόριουμ που επιβλήθηκε στις τράπεζες  και δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά δεδομένα.
  3. Ενα χρόνο πριν, τον Οκτώβριο 2014, οι τράπεζες θεωρήθηκαν βιώσιμες και υγιείς, παρά του ότι 3 στις 4 δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής που διενήργησε και η ΕΚΤ.
  4. Στο Α’ τρίμηνο του 2014 οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 40 δις ευρώ, με το κράτος να λαμβάνει προνομιούχες μετοχές έναντι του χρέους  που φόρτωσε τον Έλληνα φορολογούμενο. Μετοχές που αγοράστηκαν έναντι  χρηματιστηριακής αξίας περίπου 25 δις, ενώ το Β’ τρίμηνο του 2015 δεν άξιζαν ούτε το 1/5 της αρχικής αξίας τους.
Και όλα αυτά χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς λογοδοσία, χωρίς την αυτεπάγγελτη εμπλοκή της δικαιοσύνης για την διενέργεια δημόσιου ελέγχου και εκκαθάρισης των τραπεζικών επιχειρήσεων, όπως όφειλε να ασκήσει στα πλαίσια της εθνικής κυριαρχίας κάθε νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση, κάθε πραγματικά ανεξάρτητη δικαιοσύνη.
Είναι προφανές, ότι  η πολιτική αγυρτεία και η συνεχής απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού, είναι το κύριο μέλημα όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν διστάζει να νομιμοποιεί το καθεστώς της ασύστολης κερδοσκοπίας, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος  προς όφελος της ξένης και ντόπιας ολιγαρχίας,  των τραπεζιτών και των διεθνών τοκογλύφων.
Κανείς δεν ενδιαφέρεται να δώσει λογαριασμό για την μαυρη τρύπα των τραπεζών. Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει που πήγαν τα περίπου 40 δις ευρώ που σηκώθηκαν από τις τράπεζες μέσα στο 2015 και γιατί δεν φορολογήθηκαν.  Κανείς δεν μας αναφέρει πως και από ποιόν θα επιστραφούν τα χρήματα που έχουν λάβει οι τράπεζες από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) και τον τακτικό δανεισμό από την ΕΚΤ.
Αντίθετα αφήνεται  ακάλυπτος ο Έλληνας φορολογούμενος, ενώ κόκκινα δάνεια, καταθέσεις, μικροί ομολογιούχοι και μικρομέτοχοι, παραδίδονται βορά στις ορέξεις της διεθνούς συμμορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Το ΕΠΑΜ καταγγέλει την συγκυβέρνηση και τους εταίρους της στο πρόσωπο των θεσμών, καθώς και τα κόματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, που υπερψήφισαν το  νομοσχέδιο, για την καταφανή απάτη σε βάρος του ελληνικού λαού και την απροσμέτρητη νομιμοποιημένη κάλυψη που προσφέρουν  δια μέσου του μνημονίου και της ανακεφαλαιοποίησης, στους τραπεζίτες και του διεθνείς κερδοσκόπους.
Η  ομαλή μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα και η ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας είναι η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Η παράλληλη  εθνικοποίηση των συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας, με σκοπό την στήριξη και τον έλεγχο της οικονομίας και τον επαναπροσανατολισμό της πιστωτικής πολιτικής προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας, είναι η λύση για να μπεί οριστικό τέλος στο σαράφικο τραπεζικό σύστημα και την αγυρτεία των τραπεζιτών.








5/11/2015