Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Πρόταση του ΕΠΑΜ, για να σταματήσουν οι πνιγμοί αθώων ανθρώπων






Ενώ η Ε.Ε. προσποιείται ότι ασχολείται με το προσφυγικό με διασκέψεις κορυφής και με έγερση τειχών, καθημερινά αθώοι ανθρωποι και παιδιά πνίγονται στο Αιγαίο, προσπαθώντας να ζήσουν σε ασφάλεια και μακρυά από πολέμους. Τήν ιδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση χύνει κροκοδείλια δάκρυα καθώς με λόγια ανευ περιεχομένου προσποιειται και αυτή. H Τουρκια, επιτρέπει την ανεμπόδιστη δράση των δουλεμπόρων που οδηγούν εκατοντάδες πρόσφυγες στό θάνατο.
Το ΕΠΑΜ προτείνει τα εξής μέτρα για να σταματήσουν οι θάνατοι:
1. Να καταγγελθεί η Τουρκία και να της επιβληθούν κυρώσεις για την ανοικτη συνεργασία των αρχών με τους δουλέμπορους, συνεργασία που υπάρχει εδώ και χρόνια.
2. Να εφαρμοστεί αυστηρά το διεθνές δίκαιο και οι συμβάσεις στα πλαίσια του ΟΗΕ για την μεταχείριση των προσφύγων από όλες τις χώρες υποδοχής. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο από την πρώτη χώρα στην οποία καταφεύγουν. Κι αυτή είναι η Τουρκία. Άρνηση της χώρας αυτής να υποδεχθεί τους πρόσφυγες με την απόδοση ασύλου - όπως προβλέπεται από το δίκαιο και τους νόμους - και καταλλήλων ταξιδιωτικών εγγράφων, πρεπει να συνεπάγεται κυρώσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας.

3. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να υπερασπιστεί το κυριαρχικό δικαίωμα των ελληνικών αρχών να έχουν την αποκλειστική ευθύνη διεύθυνσης και διαχείρισης της κρίσης, εντάσσοντας εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ, ιδιωτικές πρωτοβουλίες και διεθνείς συνδρομές υπό τον άμεσο έλεγχο και συντονισμό της δράσης τους. Πρέπει να σταματήσει το ασύδοτο σαφάρι δήθεν εθελοντικών και άλλων ύποπτων "ανθρωπιστικών" οργανώσεων με θύματα αθώους πρόσφυγες για να εισπράξουν επιδοτήσεις, ή να εξυπηρετήσουν γεωστρατηγικές σκοπιμότητες.
4. Να καταγγελθει ή να ανασταλεί η Σύμβαση Δουβλίνου 2 και να αντιμετωπιστεί η κρίση όχι ως ένα εσωτερικό πρόβλημα της ΕΕ, αλλά ως διεθνές. Επομένως την ευθύνη της διευθέτησης, αλλά και της μεταφοράς του κόσμου αυτού οφείλει να απασχολήσει τη διεθνή κοινότητα με ευθύνη του ΟΗΕ. Δεν μπορούν να υπάρχουν κράτη, όπως οι ΗΠΑ, εμπλεκόμενα στους πολέμους που δημιουργούν την πρωτοφανή αυτή μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών και να "νίπτουν τας χείρας τους".
5. Εαν αρνηθούν ωρισμένα Κράτη-Μέλη να δεχθούν πρόσφυγες, τότε να καταγγελθούν αυτά στην διεθνή κοινότητα και διεθνεις οργανισμούς για συνεργασια σέ μαζική δολοφονία ανθρώπων, η οποία στοιχειωθετεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Με λόγια και διασκέψεις δεν σώζονται ανθρώπινες ψυχές. Μόνο με πράξεις και δράσεις αποφεύγονται οι θάνατοι.
Και το ΕΠΑΜ προτείνει συγκεκριμένες δράσεις.






5/11/2015